Hlavní obsah

Rusko posílí armádu u západních hranic, Polsko posílá vojáky k Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu ve středu na setkání vojenské rady uvedl, že Ruská federace posílí počty svých vojáků na západních hranicích. Informuje o tom ruská vládní agentura TASS. Podle agentury Reuters bude posilovat i Polsko, které na hranice s Běloruskem pošle 2000 vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Článek

„Dnes na zasedání rady probereme otázky spojené s vytvořením Leningradského a Moskevského okruhu. Zároveň posílíme uskupení vojsk ruských ozbrojených sil na našich západních hranicích,“ řekl podle TASS Šojgu.

Agentura Reuters ve středu uvedla, že počty svých vojáků bude posilovat i Polsko, které k běloruským hranicím pošle 2000 vojáků. To je dvojnásobný počet oproti tomu, který požadovala pohraniční stráž k tomu, aby zabránila nelegálním přechodům a zajistila potřebnou bezpečnost na hranicích.

„Posílení nebude o 1000, ale o 2000 vojáků,“ řekl Maciej Wasik polské agentuře PAP. „Toto rozhodnutí učinil bezpečnostní výbor a ministr (obrany) Mariusz Blaszczak,“ dodal.

Teče mu do bot? Putinovi podřízená garda dostane těžké zbraně

Evropa

Varšava tak reaguje na běloruské cvičení, které Minsk provádí v blízkosti hranic s Polskem. Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko kromě toho několikrát prohlásil, že „zadržuje“ žoldnéře z Wagnerovy skupiny, kteří chtějí na Polsko zaútočit.

Navýšení počtu vojáků ale souvisí i se zvyšujícím se počtem migrantů ze zemí Blízkého východu a Afriky, kteří se pokoušejí překročit polské hranice.

Varšava přitom poslední dva roky obviňuje právě Minsk z toho, že v chudých zemích verbuje migranty a posílá je nelegálně přes hranice, aby podněcoval nestabilitu na polském území.

Ruské rezervy

V únoru americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že nákladná nevyprovokovaná a plnohodnotná invaze na Ukrajinu výrazně vyčerpala ruské rezervy vybavení i lidských zdrojů.

S tím souzní i výrok britského ministra obrany Bena Wallace, který uvedl, že Spojené království nevidělo, že by Rusko shromažďovalo „jednotné síly pro velkou ofenzivu“. Wallace rovněž poznamenal, že Moskva mohla na Ukrajině zapojit až 97 procent své armády, což mělo způsobit až 40procentní snížení její efektivity.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu později v červnu oznámil, že Ruská federace do konce června obnoví své vojenské zálohy, které měly dostat 3700 kusů vojenského vybavení. Informoval o tom ukrajinský deník Kyiv Independent.

Šojgu tehdy také uvedl, že ruská armáda přijala 114 tisíc smluvních vojáků a dalších 52 tisíc dobrovolníků.

Tajemným kupcem 50 tanků je německá společnost Rheinmetall

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám