Hlavní obsah

Wagnerovců se nebojíme. Případně zavřeme Bělorusku hranice, hlásí Polsko a Pobaltí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litva, Lotyšsko a Polsko zvažují společné uzavření hranic s Běloruskem v případě provokací ze strany wagnerovců. Potvrdil to litevský náměstek vnitra Arnoldas Abramavičius.

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin během nedávného setkání v Petrohradě

Článek

„Tyto diskuze jsou reálné,“ potvrdil agentuře Delfi. O dřívější jednotné reakci Polska a dvou pobaltských států hovořil také ve vysílání polské rozhlasové stanice RMF 24 polský šéf vnitra Mariusz Kamiňski.

Oba politici takto reagují na „žertování“ běloruského vůdce Alexandra Lukašenka před televizními kamerami, kdy v rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem řekl, že jej přítomnost wagnerovců v Bělorusku znepokojuje, protože by se rádi podívali do sousedního Polska a navštívili tam několik míst s polskou vojenskou technikou.

Varšava poté uvedla, že Lukašenkova slova nebere vážně a považuje je za prvek psychologické války.

„Nebereme to vážně,“ řekl Kamiňski a dodal, že „všechny potenciální turisty přivítáme odpovídajícím způsobem“. „Pokud budeme mít pocit, že je to v danou chvíli správná reakce, dojde na úplnou izolaci Běloruska,“ varoval.

Abramavičius: v Bělorusku je nyní 1200 wagnerovců

Podle Abramavičiuse je nyní v Bělorusku asi dvanáct set žoldáků Wagnerovy skupiny, Polsko ale rozhodně nevyděsí.

„Co se týče Lukašenkových prohlášení, že se vydají do Polska, jen se tak projdou se zbraněmi, všechny vyděsí a vrátí se… Tak tím Polsko nezastraší. Jako vojenská síla nejsou pro Polsko žádnou vážnou hrozbou,“ řekl Abramavičius.

Zároveň ale v této souvislosti uvedl, že možné provokace vyloučit nelze. „Může jít o skupinky, které se budou tvářit jako běženci nebo nelegální migranti (…) v takovém případě země, které již nelegální migraci čelí, aktivují takovou možnost spolupráce,“ uvedl s tím, že rozhodující je, jak daleko je Lukašenkův režim – s posvěcením Moskvy – připraven zajít.

Podle Putina ukrajinská ofenziva selhala. Lukašenko žertoval, že chtějí wagnerovci táhnout na Polsko

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám