Hlavní obsah

Deset tisíc nakažených denně. Subvarianty koronaviru v JAR rozdmýchaly pátou vlnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrická republika za uplynulý den zaznamenala 9757 nových případů koronavirové nákazy. Denní počet nově prokázaných případů se tam od středy do čtvrtka zvýšil asi o 60 procent. Podle některých epidemiologů již v zemi nastala pátá vlna infekcí, uvádí BBC.

Foto: Allison Dinner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za novou vlnou nákaz stojí podle jihoafrického ministerstva zdravotnictví dvě subvarianty BA.4 a BA.5 koronaviru omikron.

V tuto chvíli však podle Waasily Jassatové z jihoafrického institutu pro nakažlivé nemoci (NICD) nic nenaznačuje tomu, že subvarianty BA.4 a BA.5 způsobují výrazně těžší průběh nemoci.

Ženich sledoval svou svatbu na mobilu před hotelem, než mu přišel výsledek covid testu

Koktejl

Země, která má zhruba 59 milionů obyvatel, od začátku pandemie zaznamenala nejvíce případů koronavirové nákazy a s ní spojených úmrtí v Africe.

Čtvrtá infekční vlna v zemi skončila v lednu a odhadovalo se, že pátá začne v květnu nebo v červnu, tedy začátkem zimy na jižní polokouli. Podle některých epidemiologů ale pátá vlna nákaz už v zemi nastala. Nemoci covid-19 za poslední dva dny v zemi podlehlo sedm lidí.

Je konec. Zahoďte roušky, pandemická pohotovost skončila

Domácí

Jihoafrické ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek o tři měsíce prodloužilo některá protikoronavirová opatření, včetně nošení roušek ve vnitřních prostorách a omezení, která se vztahují na shromažďování a na lidi přicházející do země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám