Hlavní obsah

Dánsko zvažuje zákaz pálení svatých textů na demonstracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánská vláda zkoumá, jak v souladu s právními předpisy zakázat pálení svatých textů během protestů. Důvodem jsou bezpečnostní rizika, která zejména pálení svaté knihy islámu, tedy koránu, vyvolalo jak v Dánsku, tak nedalekém Švédsku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Korán z 18. století, psaný ručně na speciálním hlazeném papíru.

Článek

Protesty, během kterých se svaté texty pálí, hrají podle dánské vlády do karet extremistům. Představitelé země zkoumají možnost, jak zasahovat v situacích, kdy jsou uráženy jiné země, kultury či náboženství a kde by to mohlo mít významné negativní důsledky pro Dánsko, v neposlední řadě s ohledem na bezpečnost.

„Musí to ale samozřejmě být v rámci ústavou dané svobody slova a způsobem, který nezmění skutečnost, že svoboda projevu má v Dánsku velmi široký rozsah,“ citoval The Guardian dánské ministerstvo zahraničí.

Několik nedávných protestů, při nichž došlo k pálení koránu, zvýšilo diplomatické napětí mezi severskými zeměmi a na Blízkém východě. V Dánsku podle vlády protesty způsobily, že je země v mnoha částech světa vnímána jako stát, který umožňuje urážet a hanobit kultury, náboženství a tradice jiných zemí. Primárním cílem protestů je navíc ve většině případů pouhá provokace, která může nést Dánsku významné důsledky.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby bylo zakázáno pálení svatých textů během demonstrací?
Ano
49,5 %
Ne
32,1 %
Je mi to jedno
18,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3781 čtenářů.

Protesty zahrnující pálení koránu odsuzuje nejhlasitěji Turecko. Je to také jeden z důvodů, proč Ankara blokuje vstup Švédska do Severoatlantické aliance (Dánsko už členem je - pozn. red.). Stockholm nedávno tvrdil, že nechce protesty zakazovat. Premiér Ulf Kristersson ale prozradil, že je v kontaktu s dánskou předsedkyní vlády Mette Frederiksenovou a že Švédsko zvažuje kroky, jak situaci uklidnit.

„Snažíme se to analyzovat, abychom zvážili opatření k posílení naší národní bezpečnosti a bezpečnosti Švédů nejen u nás, ale na celém světě,“ uvedl Kristersson.

Korán je nebezpečnější než jaderné zbraně, řekl muž ve Stockholmu a svatou knihu muslimů zapálil

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám