Hlavní obsah

Dánové mají slabost pro nastávající královnu. Dobře vědí proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli se korunní princezna Mary (51) stane novou dánskou královnou. Ačkoli její muž Frederik (55) přebírá regentství jako král, ji přirovnávají k princezně Dianě v tom nejpříznivějším ohledu – těší se pověsti vládkyně srdcí.

Foto: Candrew Medichini, ČTK/AP

Dánský korunní princ Frederik (vpravo) a dánská korunní princezna Mary na 20 let starém snímku před začátkem zápasu skupiny B v házené žen mezi Dánskem a Francií na LOH 2004 v Aténách

Článek

Dánové ji milují pro její pracovitost, pro to, jak stojí nohama pevně na zemi, a pro vřelé a bezprostřední chování. A navíc: pověst korunního prince silně pokaňkaly záběry, jak loni v říjnu spokojený, podle některých dokonce šťastný, opouští ráno apartmá mexické herečky Genovy Casanovové (47). Mary před svým velkým dnem působila strnule a napjatě – což dává tušit, jak moc ji skandál poznamenal, všiml si list Bild.

Abdikující královna Markéta II. (83) nepochybně doufá, že korunovace katapultuje pár z krize – především díky charismatické a svědomité snaše.

Mary vedla normální život až do osudového setkání s Frederikem během olympijských her v Sydney v roce 2000. „Byla jsem holka v tričku a šortkách, nejlépe bosá,“ tak se zpětně popsala v jednom rozhovoru.

Abdikace královny v Dánsku by mohla naznačit cestu Karlu III., píší v Británii

Zahraniční

Její rodiče John Dalgleish Donaldson (82), profesor matematiky a Henrietta Donaldsonová († 55 let), asistentka na univerzitě, emigrovali v roce 1963 ze Skotska do Hobartu v australské Tasmánii. Mary se zde narodila a vyrůstala se dvěma sestrami Jane (58) a Patricií (55) i bratrem Johnem (53).

Mary a její sourozenci se ještě více sblížili, když v roce 1997 nečekaně zemřela jejich matka Henrietta po operaci srdce. „Měla jsem pocit, že se můj svět zhroutil,“ popsala Mary tento šokující zážitek v roce 2019.

Pamětní deska na baru

Nastávající královna vystudovala ekonomii a práva (bakalářský titul v roce 1994), následovalo dvouleté marketingové školení a práce pro velké společnosti, jako jsou DDB Needham, Young & Rubicam a Microsoft.

Frederik a Mary se seznámili v roce 2000 v baru Slip Inn. Mary zpočátku neměla potuchy, že Frederik je princ. Říkal si říkal „Fred“, žertoval a seděli spolu až do rozbřesku, kdy ji Frederik požádal o číslo mobilu.

„A také se ukázalo, že to mezi nimi jiskří!“ líčil v Bildu Justin Tynan (49), tehdejší majitel hospody a barman v jedné osobě. „Tehdy to byl nejnovější a nejlepší lokál v Sydney. Chodily tam různé celebrity, například hollywoodské hvězdy Tom Cruise a Keanu Reeves. Frederik tam zapadl opravdu dobře.“

Ani Tynan však nikdy předtím neviděl jednu věc: nejdražší a nejexkluzivnější kreditní kartu na světě – černou American Express. Prozrazovala, že Frederik je důležitá a mocná osoba. Černou amexku dostává totiž jen hrstka vyvolených.

„Řekli mi, že jeden zákazník má černý Amex, a já jsem ho v té době ještě nikdy neviděl. Nespustil jsem z něj oči, aniž bych si uvědomil, že je to princ,“ vzpomínal majitel baru.

Když vyšlo najevo, že se dvojice seznámila mezi pivem a hamburgery, fanoušci se neustále vydávali na pouť do baru Slip Inn. Dánská vlajka tam vlaje dodnes.

„Na jídelní lístek jsme zařadili dánské masové kuličky a podávali pivo Carlsberg,“ svěřil se Tynan. „Také jsme na budovu umístili pamětní desku. Autobusy plné dánských turistů se chtěly podívat na místo, kde se setkali.“

Tisíce lidí v ulicích. Dánsko má nového krále

Zahraniční

Z domku do paláce

Frederik za Donaldsonovou tajně jezdil do Austrálie; jejich vztah vyšel najevo až v roce 2001, kdy spolu byli už několik měsíců. Když se tak stalo, tisk nadchl příběh o královském manželství s obyčejnou ženou. Budoucí dánská královna se zase lidem zavděčila tím, že se naučila dánsky. Vzali se v květnu 2004, připomněl list The Telegraph.

Foto: John Mcconnico, ČTK/AP

14. května 2004: novomanželé zdraví jásající davy

V rozhovoru u příležitosti zásnub v říjnu 2003 Mary na otázku, jak se vyrovnává s tlakem očekávání, odpověděla: „Mohu si jen počínat tak, jak nejlépe budu moct. Někteří lidé budou spokojeni, jiní ne.“

Z řadového domku do paláce. Mary tento skok zvládla na výbornou. Královna Margrethe ji v roce 2022 označila za „velkou oporu“ Frederika. Mimo jiné mu pomáhá při nácviku jeho projevů, včetně toho nedělního. Ačkoli nastávající král nejen ve svém divokém mládí ostychem rozhodne netrpěl, jakmile má promluvit k veřejnosti, ovládne ho tréma. „Je to jeho Achillova pata,“ přiznává zdroj z jeho okolí.

Stále nemá dokonalou výslovnost

Upřímným vystupováním si získala i srdce královny Markéty. Ta Marii opakovaně svěřovala prestižní funkce, a v roce 2021 ji dokonce jmenovala hlavou království. Tento titul opravňuje Marii k zastupování panovnice – a nejen zasvěcení na dvoře ho považovali za projev mimořádné důvěry.

Její drobné slabosti ji činí mimořádně sympatickou. Její děti se o nich rozpovídaly v televizním speciálu k jejím 50. narozeninám: „Má takový australský přízvuk a pár slov pořád vyslovuje dost legračně. Všichni si ji kvůli tomu dobíráme,“ svěřila se princezna Isabella (16).

Princ Vincent (13) upřesnil: „Slovo jablko neumí správně vyslovit.“

Marie Dánská: Z princezny koloběžky královnou stylu

Styl

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám