Hlavní obsah

Marie Dánská: Z princezny koloběžky královnou stylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko má po 52 letech nového panovníka, krále Frederika. Po jeho boku byla korunována i Marie. V severské zemi se těší velké popularitě nejen pro svoje schopnosti, ale i vytříbený módní styl.

Foto: Profimedia.cz

Královna Mary

Článek

Rodným jménem Mary Elizabeth Donaldsonová se narodila 5. února 1972 v Hobartu v Tasmánii.

Vedla normální život až do osudového setkání s princem Frederikem v baru Slip In v Sydney v roce 2000. Mary zpočátku neměla potuchy, že Frederik je princ. Říkal si „Fred“, žertoval a seděli spolu až do rozbřesku, kdy ji Frederik požádal o číslo mobilu.

Tisíce lidí v ulicích. Dánsko má nového krále

Zahraniční

Frederik za ní pak tajně jezdil do Austrálie; jejich vztah vyšel najevo až v roce 2001, kdy spolu byli už několik měsíců.

Budoucí královna si sympatie Dánů získala i tím, že se naučila dánsky. S Frederikem se vzali v květnu 2004, připomněl list The Telegraph.

Foto: John Mcconnico, ČTK/AP

Svatba proběhla v roce 2004. Nevěsta zvolila minimalistické šaty s lodičkovým výstřihem.

Dánové mají slabost pro nastávající královnu. Dobře vědí proč

Evropa

Mary vstup do rodiny zvládla na výbornou. Upřímným vystupováním si získala i srdce královny Markéty. Ta jí opakovaně svěřovala prestižní funkce a v roce 2021 ji dokonce jmenovala hlavou království. Tento titul opravňoval Marii k zastupování panovnice a nejen zasvěcení na dvoře ho považovali za projev mimořádné důvěry.

Novopečená královna vystudovala ekonomii a práva (bakalářský titul v roce 1994), následovalo dvouleté marketingové školení a práce pro velké společnosti, jako jsou DDB Needham, Young & Rubicam a Microsoft.

Foto: Profimedia.cz

Dánská korunní princezna Mary na návštěvě ostrova Pele na Vanuatu

Módní styl

Jak už to v podobných případech bývá, předmětem zájmu se stal i její módní styl. Ten se v průběhu času vyvíjel.

Mládí prožila ve stylu princezna Koloběžka: učesaná-neučesaná, oblečená-neoblečená.„Byla jsem holka v tričku a šortkách, nejlépe bosá,“ popsala se zpětně v jednom rozhovoru.

Foto: Profimedia.cz

Slunné pláže si užívá už jen na dovolených

Jako představitelka království si s módou rozumí. Několikrát se umístila v žebříčcích nejlépe oblékaných a nejelegantnějších žen světa. Objevila se také na obálkách módních magazínů Vogue či Vanity Fair.

Foto: Profimedia.cz

Decentní styl se stal inspirací ženám po celém světě

Upřednostňuje jednoduchou, elegantní a nadčasovou módu. Nejčastěji volí klasické siluety a střihy. Ráda obléká kalhotové kostýmy s širokými nohavicemi, perfektně padnoucí pouzdrové sukně nebo šaty se zvýrazněným pasem v midi délce.

Nejčastěji volí jednobarevné modely tón v tónu. Preferuje zemité a pastelové odstíny. V oblibě má také tweed, který zahřeje i v nevlídném severském podnebí.

Foto: Profimedia.cz

S Frederikem

Podobně jako je tomu u britské královské rodiny, ani ona se nevyhýbá kloboukům a fascinátorům, byť je jako princezna většinou nosila jen při těch nejokázalejších příležitostech. Nejčastěji nosí jednoduché modely, které barevně ladí s oblečením.

V oblibě má také lodičky na podpatku. Často volí značku Gianvito Rossi, kterou mají v oblibě i další členky monarchie nebo první dámy.

Foto: Profimedia.cz

Klobouky volí na slavnostní události

Ikonické šaty

Mary je velkou bojovnicí za udržitelnost. Každoročně se účastní módní události Copenhagen Fashion Summit a nestydí se své módní kousky nosit opakovaně, a to i na významné společenské události.

Téměř ikonického statusu nabyly v mnoha ohledech vínové sametové šaty od dánské návrhářky Birgit Hallstein, které královna Mary oblékla již třikrát na novoroční oslavy v paláci Amalienborg, bylo to v letech 2012, 2014 a 2024. Kromě toho se v nich objevila i v roce 2007, 2020 a je v nich dokonce i na oficiálním portrétu z roku 2015.

Kate z Kodaně

Mary je často srovnávána s jinou oblíbenou členkou královské rodiny, britskou princeznou z Walesu. Spojuje je příběh o manželství korunního prince s obyčejnou ženou. Nelze si ostatně nevšimnout i vizuální podoby, obě jsou křehké brunetky se sympatickými rysy, které okouzlily i zapřísáhlé odpůrce monarchie.

Stejně jako Kate tíhne i Mary k dokonale elegantnímu vzhledu a preferuje lokální značky. Vedle obliby v udržitelném přístupu k módě se také Mary pyšní perfektním vkusem a smyslem pro eleganci. Úzce pak spolupracuje především s lokálními, tedy dánskými návrháři a značkami.

Svého času je za „královské sestry“ označil návrhář Karl Lagerfeld pro magazín Huffington Post, ale i dnes se stále častěji světem nesou hlasy nazývající Mary rovnou „Kate z Kodaně“.

Foto: Profimedia.cz

S princeznou Kate ji spojuje nejen vášeň pro elegantní oblečení

Podzimní módní inspirace podle princezny Kate

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám