Hlavní obsah

Zálety nastávajícího dánského krále ničí náladu před korunovací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z profesního hlediska se dánská korunní princezna Mary ocitla na vrcholu kariéry u královského dvora. V soukromém životě? Mezi ní a nastávajícím králem Frederikem prý nastala doba ledová. A to jen několik dní před korunovací.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dánský korunní princ Frederik a korunní princezna Mary přijímají diplomatický sbor u příležitosti Nového roku v paláci Christiansborg v Kodani

Článek

Přetrvávají proto zvěsti, že královna Markéta II. (83) zčistajasna abdikovala jen kvůli tomu, aby zachránila manželství svého 55letého syna, napsal německý list Bild.

Kvůli divoké minulosti totiž ulpěla na budoucím vladaři jedné z nejbohatších zemí světa na dlouhá léta pověst vymetače večírků a lehkomyslného sukničkáře. Ne náhodou se mu přezdívá Princ Playboy nebo Kníže Casanova.

Jak šly roky, Frederik se vybouřil a zklidnil, přičemž se mělo za to, že sňatek s Mary, dcerou dvou skotských vysokoškoláků, kteří hledali štěstí v Austrálii, ho stáhl pevně na zem.

Casanova s Casanovovou

Na podzim však udeřil blesk z čistého nebe. Španělský časopis Lecturas zveřejnil fotografie usměvavého a očividně potěšeného Frederika, jak se prochází po Madridu s Genovevou Casanovovou.

Jedná se o mexickou hvězdu telenovel, která se objevila i ve filmu Miloše Formana Goyovy přízraky.

Paparazzi ho navíc zachytili, jak brzy ráno vychází z jejího bytu, připomněl web The Telegraph. Mělo se tak stát na sklonku října v době, kdy Mary pobývala pracovně v New Yorku.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Dánský korunní princ Frederik a korunní princezna Mary drží svá šestidenní dvojčata v Kodani v roce 2011

Není proto divu, že nálada obou je nyní „na bodu mrazu“, jak nyní tvrdí zasvěcení.

Poté, co se Frederik a Mary minulou středu objevili bok po boku na novoroční recepci pro diplomatický sbor, řekli očití svědci dánskému listu Ekstra Bladed, že „pár nevypadal, že by se bavil“, a náladu popsali jako „na bodu mrazu“.

Navíc si prý Mary a Frederik vyměnili napjatá slova, když se otevřely dveře a oni společně vstoupili do Velkého sálu paláci Christiansborg v Kodani. „Nevypadalo to, že by si navzájem přáli hodně štěstí,“ pokračoval zdroj.

„Ona vyhlížela odhodlaně, on celý nesvůj. Mezi Mary a Frederikem panuje nejen v posledních týdnech, ale i měsících nepřehlédnutelný chlad,“ líčil očitý svědek dojem, který oba zanechali.

Když budoucí královský pár stál vedle sebe, Mary prý vypadala sebevědomě, ale ne zrovna šťastně, a Frederikův lehký úsměv na matčině úplně poslední novoroční recepci ve funkci regenta diplomatického sboru údajně snesl označení „rezignovaný“.

Dánská královna Markéta II. vyrazila na poslední jízdu královským kočárem, trůn předává synovi.Video: Reuters

Od baru do baru

Závislý na rozkoši, marnotratný, rozmazlený – tak se choval Frederik v životě „před Mary“. Celé roky se pozdě v noci, většinou až do rána, řítil ve svém volvu od jednoho nočního klubu do druhého.

Především ženy po jeho boku představovaly žhavá témata během Frederikových divokých devadesátých let.

Začalo to v roce 1986 nevinnou školní láskou (Mie Egmontová). Na univerzitě ji následovala studentka práv Nina Jorgensenová, obě nenápadné, ze střední třídy, slušně vychované.

Frederik poté při výběru partnerek zintenzivnil svou hru, až do roku 1993 byl ve vztahu s modelkou Malou Aamundovou. Vedle prince si ji mohly prohlédnout miliony Dánů, protože v katalogu zásilkové společnosti předváděla spodní prádlo.

Hřebíček do rakve vztahu zatloukl v roce 1992 divoký silvestr, kdy ji policie přistihla opilou za volantem jeho limuzíny. Královská rodina se musela veřejně omluvit.

Frederik se poté, jak sám řekl, až po uši zamiloval do modelky Katji Nielsenové. Protože královna bezostyšně vyjádřila svůj nesouhlas s touto láskou, Frederik tehdy veřejně prohlásil, že při výběru partnerky „nebude brát v úvahu konvence a tradice“.

Nic nepomohlo, královská rodina možnost sňatku kategoricky zavrhla, připomněl list Bild.

V roce 1999 chodil s dánskou popovou zpěvačkou Marií Montelovou. Vztah ještě trval, když se Frederik setkal s brunetkou Mary Donaldsonovou, marketinkovou poradkyní a budoucí manželkou, v baru během olympijských her v Sydney v roce 2000.

V roce 2003 dala královna Margrethe páru své požehnání. Frederik a Mary se zasnoubili 8. října, vzali se v květnu 2004. A teď je v neděli čeká korunovace na krále a královnu.

Dánská královna Markéta II. abdikuje

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám