Hlavní obsah

Další vojáci NATO v Rumunsku by měli důsledky, varuje ruský velvyslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský velvyslanec v Rumunsku Valerij Kuzmin prohlásil, že pokud Bukurešť pozve na své území další vojáky NATO, pak je potřeba „počítat s důsledky“. Kuzmin to řekl v reakci na rozhodnutí rumunského prezidenta Klause Iohannise, který schválil vstup, průjezd nebo pobyt sil rychlé reakce NATO přes rumunské území za účelem přípravy nebo vedení vojenských operací v roce 2024. Informuje o tom rumunská odnož serveru Euractiv.

Foto: Profimedia.cz

Ruský velvyslanec v Rumunsku Valerij Kuzmin

Článek

„Pokud Rumunsko pozve další vojáky, pak je samozřejmě potřeba počítat s důsledky. Otevřeně o nich hovoříme, ale v žádném případě neusilujeme o válku,“ prohlásil podle serveru Euractiv ruský velvyslanec.

Kuzmin tak reagoval na dokument schválený rumunským prezidentem, ve kterém se píše, že v případě bezpečnostní hrozby ohrožující nezávislost a národní suverenitu Rumunska se rada Severoatlantické aliance (NATO) může rozhodnout pro rozmístění společných vojsk rychlého nasazení, „aby se krize rychle vyřešila a zabránilo se její eskalaci“.

„Na pozadí řady překrývajících se krizí, strategického soupeření mezi hlavními mocnostmi a přehodnocování geopolitických přístupů v mezinárodním prostředí, které je stále méně předvídatelné a nestabilní, se zvýšil počet konfliktů na regionální a globální úrovni,“ stojí v dokumentu.

V dokumentu se dále píše, že přístup k rumunskému území Bukurešť alianci zajistí do 72 hodin s tím, že by byl stále nutný „předchozí souhlas“. V jaké formě by tento souhlas měl vypadat, z dokumentu nevyplývá.

Podle Euractivu již dříve šéf rumunské armády Gheorghiță Vlad vyzval rumunské úřady, aby přijaly legislativu a všechna opatření ke zlepšení připravenosti obyvatelstva proti potenciálním ruským hrozbám. Varoval také, jako celá řada západních představitelů, že případné vítězství Moskvy na Ukrajině by mohlo podnítit další agresi.

Rumunsko mohutně zbrojí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám