Hlavní obsah

Další šílenost z ruských médií: Posílejme na frontu 18leté děti, ať nemusíme platit vdovám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další v civilizovaném světě těžko pochopitelný výrok padl minulý týden ve vysílání ruského Rádia Komsomolskaja pravda. Stanice spadající pod stejnojmenné noviny uvedla rozhovor s překladatelem, spisovatelem a aktivistou Dmitrijem Pučkovem, který zcela vážně doporučuje posílat na ukrajinskou frontu mladíky ve věku 18 let, kteří ještě nemají ženy a děti, aby se předešlo vyplácení odškodného za jejich smrt.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Jurijevič Pučkov

Článek

Pučkov řečený Goblin se v rozhovoru s moderátorem Ivanem Pankinem vyjadřoval k neúspěchům ruské armády na ukrajinské frontě. Podle něj armáda složená z profesionálních vojáků, kteří podepsali smlouvu, nestačí na tak rozsáhlý úkol, jako je udržení tisíc kilometrů dlouhé frontové linie. Částečná mobilizace tento problém neřeší, neboť řada odvedenců je na válku příliš stará. Proto je potřeba do války posílat vojáky základní služby.

„Sto padesát tisíc vojáků profesionální armády nemůže držet frontovou linii a zároveň postupovat vpřed. To prostě fyzicky nejde,“ upozorňuje Pučkov. Proto je podle něj potřeba vytvořit „normální“ národní armádu.

„Vycvičení 18letí vojáci budou muset být posláni na frontu, aby se účastnili bojů. Místo toho, abychom povolávali 40leté, kteří mají vyšší vzdělání, byznys, ženu a tři děti a jejichž smrt na frontě způsobí nutnost platit penzi ženě a dětem a tak dál. Půjdou 18letí, jakkoliv to může znít cynicky. Jinak to nejde,“ prohlásil 61letý Pučkov.

Ve svém pragmatickém proslovu dále zmínil, že starší občané Ruska nejsou již fyzicky způsobilí podat ve válce adekvátní výkon. „Jaký je fyzický stav 40letého Rusa? Nebo 50letého? Jak tam bude běhat, skákat, spát na chladné zemi? A co jeho prostata? A co jeho ledviny po neustálém pití alkoholu? Copak to je nějaké monstrum?“ ptá se Pučkov.

A zcela klidným a chladným hlasem pokračuje: „Děti. Děti musí sloužit v armádě dva roky a účastnit se bojů.“

Za populárním blogerem stojí i Medvěděv

Dmitrij „Goblin“ Pučkov má ukrajinskou matku, jeho otec je Rus s německými kořeny. Proslavil se v 90. letech překládáním a amatérským dabováním amerických filmů, které mezi bohatšími Rusy kolovaly na videokazetách podobně jako v Československu o deset let dříve. Později založil překladatelské studio. Věnoval se také překládání počítačových her a psaní o nich a vydal i několik knih. Je populárním blogerem a recenzentem. V letech 2012 až 2015 působil jako člen rady ruského ministerstva kultury a v roce 2017 mu Komsomolskaja pravda udělila titul Mediální osobnost roku.

Ruskou invazi na Ukrajinu obhajuje tvrzením, že byla nevyhnutelná kvůli aktivitě USA.

Letos v srpnu mu server YouTube zrušil jeho kanál s poukazem na porušení pravidel. Na to reagoval osobně místopředseda ruské bezpečnostní rady a exprezident Dmitrij Medvěděv slibem pomsty. Krok popuzeně komentovala také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

Velení padlo, nás čeká smrt nebo vězení, popsali manželkám mobilizovaní vojáci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám