Hlavní obsah

Další sankce vůči nám USA nechystají, máme to písemně, tvrdí zdroj z ruského ministerstva

Moskva/Washington

Spojené státy sdělily písemně ruskému velvyslanectví v USA, že Washington se v dohledné době nechystá uvalit na Rusko žádné další sankce. Ve středu o tom s odvoláním na zdroje z ruského ministerstva zahraničí informovala agentura TASS. V USA došlo kvůli otázce sankcí ke slovní přestřelce mezi poradcem Bílého domu a velvyslankyní při OSN.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Vyhrazený prostor před Bílým domem ve Washingtonu D.C.

Článek

„Mohu potvrdil, že nás USA informovaly, že nebudou nové sankce,“ řekl zaměstnanec ruského ministerstva zahraničí.

V neděli americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová oznámila, že USA vůči Rusku kvůli jeho pokračující podpoře režimu syrského prezidenta Bašára Asada zavedou nové sankce. Podle ní měly být sankce vyhlášené už v pondělí.

Ředitel Národní ekonomické rady Lary Kudlow ale v úterý vysvětlil v listu The New York Times, že Haleyová nebyla aktuálně informována, že vedení USA změnilo názor na uvalení dalších sankcí na Rusko. „Mohl tam být nějaký okamžitý zmatek,“ řekl.

To ale Haleyová odmítla. „S veškerou úctou, nebyla jsem zmatena,“ uvedla.

Podle jednoho nejmenovaného představitele americké administrativy, kterého citoval web časopisu Time, měly být sankce uvaleny ve stejnou chvíli, kdy byly vypáleny rakety na Sýrii, jenomže nebyly připravené. Také se čekalo na ruskou reakci na útok. Ta ale byla mírnější, že se předpokládalo. Žádný odvetný úder nepřišel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám