Hlavní obsah

Další konference o míru na Ukrajině by měla být v září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfdiplomat Evropské unie Josep Borrell se v pondělí nechal slyšet, že již probíhá vyjednávání o další mírové konferenci kvůli Ukrajině. Tentokrát by mělo jít o setkání na ministerské úrovni a mělo by se uskutečnit koncem září, píše s odkazem na Borrella server Politico. Místo summitu neuvádí.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Šéf zahraniční politiky Evropské unie Josep Borrell

Článek

Borell podle Politica o připravované konferenci zmínil v pondělí při tiskovém brífinku ve španělském městě Santander. Mluvil o tom, že by měla navázat na jednání na úrovni bezpečnostních poradců, které se uskutečnilo na začátku srpna v saudskoarabské Džiddě.

Do Džiddy přijely krom zástupců západních zemí také delegace ze spíš neutrálních zemí nebo potenciálních ruských spojenců, jako je Čína. Cílem bylo vytvořit širokou koalici, která bude při budoucích vyjednávání o míru stát za Ukrajinou.

Nynějším cílem je podle šéfa unijní diplomacie navázat na „další krok Ukrajiny, jak přimět mezinárodní společenství k vyvinutí tlaku na Rusko, aby zastavilo válku“.

„Pouze Rusko to může zastavit, Rusko to začalo a Rusko to musí ukončit,“ prohlásil v pondělí Borrell.

Státy budou dál jednat o míru na Ukrajině, Západ chválí účast Číny

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám