Hlavní obsah

Státy budou dál jednat o míru na Ukrajině, Západ chválí účast Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Saúdská Arábie na jednání čtyř desítek zemí v Džiddě představila vlastní plán na urovnání konfliktu na Ukrajině, uvedla DPA s odvoláním na své zdroje. Podle agentury návrh Saúdské Arábie zahrnuje podmínku územní celistvosti Ukrajiny, uzavření příměří, zahájení mírových jednání pod dohledem OSN a výměnu zajatců. Pro západní země byla klíčová účast Číny, která dala najevo, že se chce účastnit i dalších schůzek k míru na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Jednání v saúdskoarabské Džiddě. Na snímku čínská, saúdskoarabská a americká delegace.

Článek

Cílem schůzek je navrhnout možná řešení, jak konflikt na Ukrajině ukončit. Přijeli na něj i zástupci Indie či právě Číny, tedy zemí, které mají k válce spíše neutrální postoj.

Saúdská Arábie má dobré kontakty s Ruskem i Ukrajinou, a proto také dvoudenní schůzku zorganizovala. Rusko pozváno nebylo, ale Rijád podle DPA Moskvu o průběhu jednání informoval. I Rusko dříve uvedlo, že bude akci sledovat.

Jeden z evropských diplomatů podle listu Financial Times po jednání řekl, že Čína v Džiddě vystupovala konstruktivně a chtěla ukázat, že „ona není Rusko.“ Podle něj to ukazuje, že Rusko je stále více izolované. Čína se chce účastnil dalšího setkání, dodal další evropský představitel s tím, že země na setkání vystupovala aktivně.

Právě závazek pokračovat v mezinárodních konzultacích je výsledkem jednání v Džiddě.

Rusko: je to marná snaha Západu

Ukrajina po jednání uvedla, že rozhovory byly produktivní. „Měli jsem produktivní konzultace o klíčových bodech, na nichž by se dal stavět stabilní mír,“ uvedl podle agentury Reuters vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Rusko se naopak nechalo slyšet, jako ostatně už dříve, že jde jen o pokus dostat země na jižní polokouli na stranu Ukrajiny. „Schůzka je snahou Západu pokračovat v marném úsilí mobilizovat globální jih, aby se postavil za Zelenského,“ řekl v neděli náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Cílem jednání v Džiddě bylo podle tiskových agentur přesvědčit velké země rozvojového jihu ke shodě se Západem stran řešení rusko-ukrajinského konfliktu.

V Saúdské Arábii začalo jednání o míru na Ukrajině, Rusko pozváno nebylo

Válka na Ukrajině

Zelenského plán

Ukrajinská prezidentská kancelář v pátek před jednáním uvedla, že jeho hlavním tématem setkání bude desetibodový mírový plán prezidenta Volodymyra Zelenského, představený loni na listopadovém summitu G20 na Bali. Hlavním bodem plánu je požadavek na stažení ruských vojsk z celého území Ukrajiny a rovněž zřízení tribunálu pro souzení ruských válečných zločinů.

Zelenskyj, jehož na jednání v Džiddě zastupoval šéf jeho kanceláře Andrij Jermak, před schůzkou řekl, že doufá v dohodu o svém plánu a uspořádání mírového summitu letos na podzim.

Schůzka v Džiddě nebude mírovými rozhovory, ale prezentací Zelenského mírového plánu, uvedl Bílý dům

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám