Hlavní obsah

Další erupce na Islandu, poloostrovu hrozí odříznutí od vody i elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu začala ve čtvrtek další sopečná erupce, informovala islandská veřejnoprávní televize RÚV. Zářivě oranžová láva a dým stoupající z pukliny jsou vidět už potřetí za poslední dva měsíce.

Z islandské sopky se opět valí lávaVideo: Reuters

 
Článek

„V 5:30 (6:30 SEČ) nabralo mírné zemětřesení severovýchodně od Sýlingarfellu na intenzitě. Zhruba o 30 minut později ve stejné oblasti začala erupce. Podle prvních zpráv z kontrolního letu pobřežní stráže výbuch nastal ve stejné oblasti jako 18. prosince. Puklina je dlouhá asi tři kilometry. Láva v této fázi proudí převážně na západ,“ uvedla podle AFP islandská meteorologická služba IMO, která blížící se sopečnou činnost předpověděla ve své poslední zprávě.

Foto: Marco Di Marco, ČTK/AP

Z islandské sopky se opět valí láva

Během noci a rána byli preventivně evakuováni návštěvníci v geotermálních lázních Blue Lagoon, které jsou jednou z nejnavštěvovanějších islandských atrakcí, píše RÚV. Láva podle stanice teče přes silnici, která k populárním lázním vede.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Letecký pohled na erupci sopky severně od Grindavíku, čtvrtek 8. února 2024

Obyvatelé Grindavíku dostali pár hodin na záchranu věcí. Čeká se další výbuch sopky

Evropa

Obyvatelům regionu přitom hrozí, že zůstanou bez dodávek teplé vody, protože láva teče směrem k rozvodnému potrubí. Dělníci, kteří se snažili položit provizorní potrubí v jiném místě, zatím sváděli souboj s časem.

„Láva teče rychle. Takže uvidíme, jestli to bude fungovat. Máme provizorní řešení, ale je zcela jasné, že to může způsobit nedostatek teplé vody na celém jihu,“ řekl RÚV islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová s tím, že poloostrovu hrozí i výpadek elektřiny.

Tamní čtyřtisícové město Grindavík bylo evakuováno už v listopadu po sérii zemětřesení, která způsobila velké trhliny v zemi, v prosinci a lednu následovaly dvě sopečné erupce. Později se vrátila jen hrstka obyvatel, ti poslední byli znovu evakuováni před zatím poslední lednovou erupcí sopky Sundhnúkagígaröðin.

Foto: Marco Di Marco, ČTK/AP

Láva se dostala až k silnici u Grindavíku poblíž sjezdu do lázní v modré laguně

Island patří k vulkanicky nejaktivnějším regionům na světě. Nachází se zde přibližně 30 aktivních sopečných lokalit. Ostrov leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe vzdalují rychlostí přibližně dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení a sopečné erupce.

Za poslední dva roky zažil Island šest erupcí, píše AFP. Ty nejnovější jsou z letošního ledna a loňského prosince. V roce 2010 výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull na týden paralyzoval leteckou dopravu nad polovinou evropského kontinentu, zrušeno bylo přes 100 tisíc letů.

Islandský Grindavík není bezpečný. Je možné, že ho láva zcela pohltí

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám