Hlavní obsah

Ďáblův advokát, který obhajoval Husajna, dostal 14 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na čtrnáct let za mříže poslal britský soud údajného italského právníka, který si obhajobou iráckého diktátora Saddáma Husajna a dalších prominentních zločinců vysloužil v tisku přezdívku "ďáblův advokát". Giovanni di Stefano (57) jde však do vězení podle agentury AFP hlavně za to, že právnickou profesi vykonával neoprávněně a své klienty obelhával.

Foto: Profimedia.cz

Giovanni di Stefano

Článek

Londýnský soud ve čtvrtek uznal "ďáblova advokáta" vinným z 25 bodů obžaloby, zejména podvodů, zpronevěr a praní peněz v letech 2001 až 2011, kdy byl zatčen ve Španělsku. Obviněn byl z toho, že své klienty oklamával tím, že se tvářil jako advokát, ačkoliv neměl žádnou kvalifikaci ani nebyl zapsán jako advokát ani v Itálii, ani v Británii. "Lhaním si naplňoval kapsy déle než osm let," tvrdila obžaloba.

Di Stefano, který se narodil v Itálii, ale ještě jako chlapec se přestěhoval do Británie, si na vizitky nechal vytisknout slůvko "avvocato". Nejprve tvrdil, že práva vystudoval, pak zase, že se vypracoval jako samouk. Nicméně to dotáhl i na ředitele fotbalového klubu ze skotského Dundee. Před soudem se hájil i tím, že se o právo začal zajímat poté, co byl v 70. letech odsouzen za krádež úvěrové karty svého otce a obhájce jej šeredně zklamal svou neschopností.

Podle prokurátora však svým lhaním připravil své klienty, mezi nimiž bylo i hodně obyčejných lidí, o milióny liber. Během procesu byl usvědčen, že si přivlastnil 150 000 liber (asi 4,5 miliónu Kč) z odškodnění muži, který při automobilové nehodě ztratil ruku. Soud obžalovanému vytkl "otřesný cynismus", s nímž se snažil hájit své počínání, jakož i to, že svým obětem způsobil ztráty nejen finanční, ale i psychické tím, že je zprvu živil falešnými nadějemi, které vedly k nevyhnutelným zklamáním, následovanými léty frustrací.

Di Stefano býval konzultantem týmu, který hájil svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Chlubíval se také styky s vládcem Zimbabwe Robertem Mugabem a zesnulým srbským vůdcem Slobodanem Miloševičem, který mu prý zařídil čestný doktorát bělehradské univerzity. Taky se prý znal se zastřeleným vůdcem teroristické sítě Al-Káida Usámem bin Ládinem a hájil Ronnieho Biggse, jednoho z pachatelů "velké vlakové loupeže" na železniční trati Glasgow-Londýn v roce 1963.

Při odchodu z lavice obžalovaných "ďáblův advokát" jen špitl: "Děkuji, vaše ctihodnosti".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám