Hlavní obsah

Cvičením ukrajinských vojáků se Evropa vmísila do války, řekl Orbán

Velká část Evropy je ve válce, protože posílá Ukrajině peníze a zbraně nebo cvičí ukrajinské vojáky. Na středeční tiskové konferenci to řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

Podle Orbána z tohoto hlediska Maďarsko není ve válce, protože jen poskytuje Ukrajině humanitární pomoc. „Jsme pro uzavření příměří a okamžité zahájení jednání o míru,“ uvedl maďarský premiér, který zároveň podpořil územní integritu Ukrajiny.

Orbán odmítl myšlenku, že Ukrajinci bojují i za Maďarsko. „Ukrajinci bojují, a musím říct, že velmi hrdinsky, za svou zemi. Bezpečnost Maďarska zabezpečuje členství v NATO. Výsledek války nemá z tohoto hlediska vliv na bezpečnost Maďarska,“ konstatoval předseda maďarské vlády.

Společnou finanční pomoc Ukrajině ze strany Evropské unie označil maďarský premiér za nesprávné řešení. „Dobré řešení by bylo, pokud by Ukrajině přispěli všichni ze svého státního rozpočtu,“ dodal Orbán.

Na otázku novinářů o korupčním případě v Evropském parlamentě Orbán řekl, že je to špatná zpráva pro všechny členské země, protože to poškodí celou Unii. „Proti bažinám je jeden prostředek, musí se vysušit,“ poznamenal Orbán.

Po pádu vlády může Slovensko čekat orbánovská cesta

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám