Hlavní obsah

Co znamená nemoc Karla III. pro královskou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský král podstoupil lékařský zákrok kvůli zvětšené prostatě, při němž se zjistilo, že také trpí blíže neupřesněnou formou rakoviny. Jeho povinnosti teď budou muset přebrat ostatní členové královské rodiny.

Foto: Hugo Burnand/royal Household 202, Reuters

Britský král Karel III. a královna Camilla jsou vyobrazeni v trůnním sále v Buckinghamském paláci

Článek

Britská královská rodina se v současnosti netěší dobrému zdraví. Nejprve zamířila do nemocnice princezna z Walesu Kate, a poté i sám král Karel III., jenž měl podstoupit zákrok kvůli zvětšené prostatě. Při něm se však zjistilo, že trpí také rakovinou, jejíž povaha zatím nebyla oznámena. Mezitím tato choroba postihla také bývalou manželku prince Andrewa, vévodkyni z Yorku Sarah Fergusonovou.

Zejména v souvislosti s nejnovějšími zprávami ohledně panovníkova zdraví pak britská média spekulují, jak bude královská rodina fungovat v následujících týdnech a měsících.

Například server BBC odhaduje, že královy potíže by mohly rodinu opět více stmelit. V nejbližších dnech by totiž měl otce přiletět navštívit princ Harry, jenž je v poslední době příslovečnou černou ovcí rodiny. Je to další krok ke sblížení poté, co Harry otci telefonoval s přáním k 75. narozeninám.

Král Karel III. má rakovinu

Evropa

Harry přijede bez manželky Meghan a BBC tuto návštěvu považuje za další důkaz, že mladší Karlův syn měl vždy rozepře spíše jen se svým bratrem Williamem a bulvárním tiskem než přímo s otcem či královskou rodinou obecně.

Ovšem bude to právě William, kdo v nejbližší době bude zastávat otcovy povinnosti, zejména při nejrůznějších oficiálních akcích a při vystupování na veřejnosti. Jeho role tak získá na významu a BBC připomíná, že podobně se posunul do popředí také sám Karel ke konci života královny Alžběty II.

Paláci bude nějakou dobu chybět i princezna Kate, která představuje jakýsi „pevný bod“ v době, jež je pro královskou rodinu poněkud turbulentní. BBC však připomíná, že mezi veřejností si postupně získává čím dál větší oblibu také Karlova druhá manželka, královna Camilla, která také čím dál více vystupuje do popředí. Ostatně již minulý týden absolvovala samostatně několik veřejných akcí, a tento trend by měl pokračovat a nadále sílit.

Krále Karla i princeznu Kate pustili z nemocnice domů

Evropa

Výběr článků

Načítám