Hlavní obsah

Král Karel III. má rakovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětasedmdesátiletému britskému panovníkovi Karlu III. lékaři diagnostikovali rakovinu, uvedl v pondělí večer Buckinghamský palác. Nejedná se o rakovinu prostaty, ale rakovina byla v souvislosti právě s léčením zvětšené prostaty odhalena. Král započal léčbu a je dobře naladěn, uvedl palác.

Karel III. v Londýně vojenskou přehlídkou oslavil ceremoniální narozeninyVideo: AP

 
Článek

Buckinghamský palác neuvedl, o jaký typ rakoviny jde. Sdělil nicméně, že král již od pondělí zahájil „pravidelnou léčbu“. Podle paláce je král „pozitivní ohledně léčby a těší se, že se co nejdříve navrátí k plnění svých povinností“.

Během léčby Karel III. své povinnosti odloží a očekává se, že ho zastoupí ostatní členové královské rodiny.

„Král je vděčný svému lékařskému týmu za rychlý zásah, který byl možný díky nedávnému zákroku v nemocnici. Král je i nadále zcela pozitivní a těší se, že se co nejdříve vrátí k plné veřejné službě,“ uvedl Buckinghamský palác v prohlášení.

Britská královská rodina v prohlášení dále uvedla, že se Karel III. rozhodl svoji diagnózu zveřejnit, aby předešel jakýmkoli spekulacím.

Web britské zpravodajské televize BBC dodává, že žádné další podrobnosti nebyly sděleny. Není jasná prognóza, ani to, v jakém stádiu rakovina je.

I když omezí svá veřejná vystoupení, král stále bude pokračovat ve své ústavní roli panovníka jako hlavy státu, včetně podepisovaní listin a soukromých jednání.

Vyšetření

Král Karel III. byl minulý týden na zákroku kvůli prostatě v soukromé londýnské nemocnici a právě zde podle deníku The Daily Mail lékaři králi diagnostikovali rakovinu, která ovšem nijak nesouvisí s jeho nedávnou operací. Zároveň se nejedná o rakovinu prostaty.

Karel III. po zákroku zveřejnil informace o své léčbě prostaty s cílem povzbudit více mužů, aby si prostatu nechali vyšetřit. Král byl podle BBC potěšen, že se mu tímto krokem podařilo zvýšit povědomí o této problematice, což dokládají data z britské Národní zdravotní služby (NHS), která podle BBC hlásí nárust počtu otázek týkajících se onemocnění prostaty.

Princ Harry byl o otcově zdravotním stavu informován, uvedl britský bulvární deník s odkazem na zdroj z princova okolí, a v nejbližší době se vypraví do Londýna, aby se s otcem setkal osobně.

Britský premiér Rishi Sunak byl jeden z prvních, kteří vyjádřili Karlovi III. přání brzkého uzdravení. „Nemám pochyb, že se co nevidět vrátí v plné síle, a jsem si jist, že celá země mu přeje brzké uzdravení,“ uvedl Sunak na sociálních sítích.

U mnoha typů rakoviny se pravděpodobnost jejího onemocnění zvyšuje s věkem, připomíná BBC. Údaje z Velké Británie naznačují, že v průměru každý rok více než třetina (36 procent) nových případů rakoviny připadá na lidi ve věku 75 let a více.

Linie nástupnictví na britský trůn

Princ William (syn krále Karla III.)

Prince George (syn prince Williama)

Princezna Charlotte (dcera prince Williama)

Princ Louis (syn prince Williama)

Princ Harry (syn krále Karla III.)

Archie Mountbatten-Windsor (syn prince Harryho)

Lilibet Mountbatten-Windsorová (dcera prince Harryho)

Princ Andrew (syn Alžběty II.)

Princezna Beatrice (dcera prince Andrewa)

Krále Karla i princeznu Kate pustili z nemocnice domů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám