Hlavní obsah

EU se shodla na reformě trhu s elektřinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyjednavači Rady Evropské unie zastupující členské státy a Evropského parlamentu se shodli na návrhu reformy trhu s elektřinou. Úprava pravidel má posílit stabilitu trhu, chránit spotřebitele před náhlými výkyvy cen a snížit evropskou závislost na ruském plynu. Ve čtvrtek brzy ráno to oznámila Rada EU.

Foto: Profimedia.cz

Vedení vysokého napětí, ilustrační foto

Článek

Aby konečný návrh vešel v platnost, musí ho nyní schválit členské státy i Evropský parlament.

„Tahle dohoda je skvělou zprávou…, jelikož pomůže mimo jiné omezit emise skleníkových plynů a podpoří produkci energie nezávislé na fosilních palivech,“ okomentovala výsledek Teresa Riberaová, ministryně pro ekologickou transformaci Španělska, nyní předsednické země Rady EU.

Za Česko dohodu v říjnu podpořil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, který si od ní slibuje větší „odolnost trhu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu, předvídatelnost nákladů na energie do budoucnosti a posílení konkurenceschopnosti našeho průmyslu“.

Síkela: Katastrofický scénář se nekoná, ale někomu elektřina zdraží až o 70 procent

Domácí

Současná podoba trhu s elektřinou v EU funguje tak, že cena elektřiny je navázaná na cenu fosilních paliv používaných při výrobě elektřiny. Díky novým pravidlům už bude tato závislost ceny elektřiny na fosilních palivech menší, díky čemuž se vytvoří „nárazníková zóna“ mezi trhem a spotřebiteli.

Pro spotřebitelé to nově znamená, že dodavatelé elektřiny budou mít povinnost nabízet zákazníkům smlouvy s fixní délkou a fixní či dynamickou cenou, přičemž nejdůležitější podmínky budou muset být uvedeny transparentně a přehledně.

Na základě nových pravidel dále musí vlády zajistit dostatek tzv. dodavatelů poslední instance, kteří spotřebitelům zajistí dodávky elektřiny v případě, že jejich dodavatel zkrachoval. V Česku už se tento princip uplatnil před dvěma lety, když padla Bohemia Energy.

Novinkou by také měla být možnost vyhlášení mimořádné tržní situace, za které bude možné regulovat cenu elektřiny pro domácnosti a malé a střední podniky. K tomu může dojít pouze na omezenou dobu a za předpokladu, že ministři na základě návrhu Evropské komise a při splnění předem stanovených podmínek schválí vyhlášení stavu unijní krize cen energií.

Nová pravidla mají rovněž usnadnit integraci obnovitelných zdrojů energie (OZE) do celého systému. Výroba energie z OZE bude totiž lépe předvídatelná, a to díky novým povinnostem transparentnosti pro provozovatele soustav a lepší schopnosti monitorovat trh s energií, dodala Rada EU na svém webu.

PŘEHLEDNĚ: Za plyn i elektřinu tisíce korun navíc

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám