Hlavní obsah

Čínský diplomat zpochybnil status postsovětských států. Nepřijatelné, reagují Lotyši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lotyšské ministerstvo zahraničí si na pondělí předvolalo pověřeného šéfa čínské diplomatické mise v Rize. Oznámil to ministr Edgars Rinkévičs s tím, že tento krok byl konzultován také s diplomaciemi Litvy a Estonska. Důvodem jsou slova čínského ambasadora ve Francii Lu Ša-jie, který zpochybnil mezinárodní status postsovětských republik.

Foto: Reuters

Šéf lotyšské diplomacie Edgars Rinkévičs

Článek

„Tyto bývalé sovětské státy nemají, jak to říci, efektivní status v mezinárodním právu,“ řekl v rozhovoru pro televizi LCI čínský velvyslanec. Na dotaz ohledně Krymu reagoval slovy, že původně patřil Rusku.

„Poznámky čínského velvyslance ve Francii ohledně mezinárodního práva a svrchovanosti států jsou naprosto nepřijatelné. Očekáváme od čínské strany vysvětlení a úplné odvolání tohoto vyjádření,“ reagoval na Twitteru šéf lotyšské diplomacie Edgars Rinkévičs.

Přidala se Litva i Estonsko

„Pokud ještě někdo nemá jasno v tom, proč pobaltské země nedůvěřují Číně, aby ‚zprostředkovala mír na Ukrajině‘, tady máte čínského velvyslance, který tvrdí, že Krym je ruský a hranice našich zemí nemají žádný právní základ,“ poznamenal rovněž litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. Obdobně se vyjádřilo Estonsko.

Podle ukrajinského ambasadora v Paříži Vadyma Omelčenka jsou slova Lu Ša-jie v rozporu se stanoviskem Pekingu.

Lotyšsko a Estonsko odstupují od spolupráce s Čínou, Česko je členem skupiny dál

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám