Hlavní obsah

Čína tvrdě omezuje dovoz z Litvy

– Vilnius

Peking extrémně omezil obchod s Litvou, protože umožnila, aby ve Vilniusu mohl zřídit svůj zastupitelský úřad Tchaj-wan. Od udělení souhlasu se zřízením zastupitelství čelí Litva čínskému tlaku, nejprve diplomatickému a mediálnímu, nově pak i ekonomickému, uvedl ve čtvrtek list The Guardian.

Foto: Reuters

Kontejnerový přístav v Číně

Článek

Vlaková nákladní doprava z Číny do Litvy byla zastavena, uvedlo tchajwanské ministerstvo zahraničí a server Baltic Times. Čína také pozastavila vydávání nových povolení pro dovoz zemědělských výrobků a dřeva z Litvy. Ředitel litevské státní a veterinární služby Mantas Stackevicius řekl v neděli serveru Baltic Times, že už od začátku tohoto roku bylo jednání s Čínou mnohem složitější. Peking nyní bez vysvětlení zastavil proces certifikace.

Běloruští vojáci pronikli na území Litvy. Natlačili tam skupinu iráckých migrantů

Zahraniční

„Naše kancelář nedostala žádné další otázky nebo náznaky, že se něco zastavilo, ale před měsícem nás kontaktovali Číňani a dali nám seznam, v čem neodpovídají vyvážené výrobky požadavkům. Jeden vývozce piva byl vyškrtnut ze seznamu společností, které mohou dodávat výrobky do Číny,“ uvedla Stackevicius.

Strach producentů

Situace se obává například mlékařská firma Roskiskio Suris, její ředitel Darius Trumpa uvedl, že společnost nedávno podepsala kontrakt na dodávku laktózy po železnici: „Nedostali jsme žádné upozornění od našich partnerů, ale pokud jsou zastaveny vlaky, bude otázkou, jak dostat naše výrobky do Číny.” Podle něj by to šlo po moři, ale trvalo by to déle a bylo by to dražší. Strach má i ředitel masokombinátu Krekenavos Agrofirma Linas Griksas. „Jsme rukojmími situace. Nejsme zapojeni do procesu, vláda ano.“

Čína povolává z Litvy velvyslance kvůli tamnímu zastupitelskému úřadu Tchaj-wanu

Evropa

Litva vyvezla loni do Číny 7700 tun mléčných výrobků, 472 tun hovězího a 625 tun rybích produktů. Letos zatím vyvezla 533 tun hovězího, 3900 tun výrobků z mléka a 80 tun ryb.

Kroky Číny slouží jako varovné výhrůžky

Expert na vztahy Evropy a Číny Noah Barkin v listu The Guardian upozorňuje, že čínský postup vůči Litvě připomíná ten, který uplatnil Peking na Austrálii při vývozu uhlí, vína a hovězí. Dodal, že Austrálie je ale na exportu do Číny mnohem více závislá než Litva, u níž je nepatrný. Podle něj jde o vzkaz zemím, které by chtěly uznávat Tchaj-wan.

Je to ale také test, jak zareaguje EU, protože Litva je členskou zemí Unie, která má jinak s Čínou dobré obchodní vztahy, i když ji kritizuje za potlačování práv Ujgurů a zásahy proti demonstrantům v Hongkongu.

V čínských médiích je Litva označována za šaška a opakovaně se v nich objevují hrozby, že by vzájemný obchod mohl skončit. V neděli čínský komunistický list Global Times vyzval v úvodníku vládu, aby připravila plán přerušení vztahů s Litvou.

Tchaj-wan letos oznámil, že v pobaltské zemi otevře kancelář, která se bude nazývat Tchajwanský zastupitelský úřad v Litvě. Tím se odklonil od dosavadního zvyku pojmenovávat svá zastoupení v Evropě podle hlavního města Tchaj-peje. Poté, co Litva dala Tchaj-wanu souhlas s jeho zřízením, Čína stáhla svého velvyslance z Pekingu a vyhostila litevského. Čína považuje Tchaj-wan za svou vzbouřeneckou provincii a pobouřeně reaguje na jakékoli zmínky, které naznačují, že by Tchaj-wan mohl být samostatnou zemí.

Čína povolává z Litvy velvyslance kvůli tamnímu zastupitelskému úřadu Tchaj-wanu

Evropa

Podle čínské diplomacie Litva tím, že povolila otevřít úřad pod jménem Tchaj-wanu, vážně narušila svrchovanost Číny. Tchaj-wan funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu, Čína ho však považuje dál za svou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan ji nikdy nevyhlásil, považoval se za legitimního zástupce celé Číny. Čína se snaží udržet Tchaj-pej v mezinárodní izolaci a brání se jakémukoli oficiálnímu používání označení Tchaj-wan, aby ostrovu nedodala pocit mezinárodní legitimity. Diplomatické styky má s Tchaj-wanem pouze 15 zemí. Čína se snaží jejich počet snižovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám