Hlavní obsah

Nechtěla jsem být politikem, ale rozhodli jste. Cichanouská je připravena stát v čele Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Běloruská opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská (37) je připravená stát se vůdčí osobností národa. Napsala to agentura TASS s odkazem na její pondělní prohlášení na kanále YouToube.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sedmatřicetiletá Svjatlana Cichanouská

Článek

„Nechtěla jsem se stát politikem, ale osud a vy jste rozhodli. Jsem připravena převzít odpovědnost a jednat jako vůdce národa, aby se země uklidnila a vrátila se k normálnímu rytmu,“ uvedla Cichanouská ve videu.

Cichanouská je manželkou Sjarheje Cichanouského, opozičního politika, který měl v úmyslu kandidovat na prezidenta, ovšem v květnu byl zatčen a kandidaturu nemohl podat. Podala ji však jeho žena Svjatlana, což pro něj údajně bylo překvapení. V kandidatuře ji podpořil.

„Propustíme všechny politické vězně a co nejdříve připravíme legislativní rámec a podmínky pro uspořádání nových prezidentských voleb. Skutečné, spravedlivé a transparentní volby, které světové společenství přijme bez výhrad,” uvedla v prohlášení Cichanouská.

Přejděte k demonstrantům, vyzvala policisty

V prohlášení se také obrátila na bezpečnostní síly země, které v minulých dnech vůči protestujícím tvrdě zasahovaly. Policisty vyzvala, aby přešli na stranu demonstrantů. „Chci oslovit všechny, kdo nyní slouží v uniformě. Bělorusové jsou lidé, kteří nepřijímají násilí, Bělorusové jsou velkorysí a spravedliví. A pokud se rozhodnete neuposlechnout rozkazy a přejdete na stranu lidí, odpustí vám, podpoří vás a v budoucnu vám nebudou nic vyčítat,” řekla Cichanouská.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masivní demonstrace v MinskuVideo: AP

Běloruskem týden zmítají masivní protivládní protesty poté, co skončily prezidentské volby, v nichž pošesté zvítězila dosavadní hlava státu Alexander Lukašenko se ziskem 80 procent hlasů.

Hlasování podle kritiků provázelo falšování výsledků a režim se pokoušel demonstrace potlačit brutálními zásahy a rozsáhlým zatýkáním. Opoziční kandidátka Cichanouská byla donucena opustit zemi, uchýlila se do Litvy.

Je to absolutní katastrofa, řekl Babiš o Bělorusku. Evropa musí jednat rychle

Domácí

Protestující skandují požadavky změn a volají po demisi současného prezidenta Alexandra Lukašenka a propuštění zadržených lidí. Opozice vyzývá na počátku nového pracovního týdne k dalším stávkám. Právě přerušení výroby ve státních podnicích by podle expertů mohlo napomoci k rychlejšímu odstoupení Lukašenka.

Nedělní demonstrace v centru běloruské metropole Minsk se podle odhadu účastnilo na 200 tisíc lidí a k demonstrantům se připojila i řada osobností a představitelů elit, například novináři veřejnoprávní televize, kteří většinou drží vládní linii, vědci či podnikatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám