Hlavní obsah

Mapa cestovatele se mění. Další země spadají do kategorie vysokého rizika

Novinky, jas
Aktualizováno

Od pondělí se do tmavě červené kategorie evropských zemí s velmi vysokým rizikem nákazy zařadí Monako. Mezi země s vysokým rizikem nákazy bude nově spadat Island, Estonsko, Nizozemsko a Madeira.

Foto: DPA

Ilustrační foto

Článek

Do oranžové kategorie zemí se středním rizikem zamíří Dánsko, Litva, Lucembursko, Švédsko a San Marino. Cestovatelům z těchto a zelených zemí, které značí nízké riziko nákazy, stačí vyplnit příjezdový formulář a do pěti dnů po návratu absolvovat PCR test.

Turisté, kteří se vrací z tmavě červené a červené oblasti a nemají ukončené očkování nebo v posledním půlroce neprodělali covid, musí ještě před návratem do Česka podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu (letadlo, vlak, autobus).

Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do Česka PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné, aby zůstaly v samoizolaci.

Při návratu dětí od 6 do 12 let ze zemí s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy stačí absolvovat do pěti dnů PCR test. V případě negativního testu není nutná ani samoizolace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám