Hlavní obsah

Chaos v britském parlamentu. Porušil jsem jednací řád, abych poslance ochránil před násilím, hájí se předseda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda dolní komory britského parlamentu Sir Lindsay Hoyle porušil jednací řád, když k navrhovanému požadavku příměří v Gaze připojil dodatek své bývalé strany. Několik zákonodárců na protest parlament opustilo a požaduje jeho odstoupení. Ten se hájí snahou ochránit poslance před extremistickým násilím.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Šéfem dolní komory britského parlamentu se stal Lindsay Hoyle

Článek

Navrhovaný požadavek na příměří v Gaze pocházel z pera členů opoziční Skotské národní strany (SNP). K opozičním návrhům mohou, jak vysvětluje agentura Reuters, dle jednacího řádu být připojeny jen dodatky vládnoucí strany. Přesto Hoyle k návrhu připojil nejen dodatek vládnoucích toryů, ale i ten opozičních labouristů, strany, ke které před zvolením předsedou sám patřil.

Jednací síň na protest opustili jak někteří toryové, tak zástupci SNP. Celkem 67 poslanců již podepsalo žádost o Hoyleovo odvolání. Předseda se následně omluvil, že chtěl zákonodárcům poskytnout možnost hlasovat o širší škále postojů, protože prý měl strach o jejich bezpečí. Členové britského parlamentu totiž kvůli svému postoji k válce mezi Izraelem a Hamásem dostávají výhrůžky násilím. I v době jednání protestovaly před budovou parlamentu stovky podporovatelů Palestiny požadující okamžité příměří.

„Mám povinnost péče,“ vysvětloval své rozhodnutí poslancům. „Pokud je mým pochybením starání se o poslance, pak jsem vinen. Je to tato ochrana, která mě vedla ke špatnému rozhodnutí,“ vysvětlil.

Britské vládě došla trpělivost s demonstranty

Evropa

Následně připomněl vraždu poslance Sira Davida Amesse, kterého v roce 2021 ubodal Brit somálského původu. Policie čin vyhodnotila jako teroristický, ale spojení s islamistickým extremismem neprokázala. „Už nikdy nechci projít situací, že zvednu telefon a dozvím se, že byl přítel z kterékoliv strany zabit teroristou. Také nechci další útok na tento parlament,“ řekl.

Vliv extremistické hrozby roste

Politici požadující Hoyleovo odvolání si ovšem myslí, že jde o výmluvu a že se předseda ve skutečnosti snažil uhasit „revoltu“ v řadách své bývalé strany. Lídři labouristů i konzervativců v konfliktu v Gaze i přes výhrady k jeho průběhu podporují Izrael. Někteří řadoví členové Labouristické strany se ovšem přiklánějí k SNP, která požaduje okamžité příměří. Vedení strany na návrhu SNP vadilo, že odsuzuje „kolektivní trestání“ Palestinců a nespecifikuje, že by příměří měly dodržovat obě strany.

Nestandardní připojení dodatku by labouristům umožnilo podpořit návrh, který chtějí, a strana vedená Keirem Starmerem by tak před nadcházejícími volbami, v nichž by měla být favoritem, stále vypadala silně a sjednoceně. Strana se tak vyhnula repríze listopadového incidentu, kdy se v podobném hlasování členové obrátili proti Starmerovi a přiklonili se k SNP.

Přesto je nepopiratelným faktem, že vliv hrozby extremistického násilí na britskou politickou scénu sílí. Jen na začátku měsíce oznámil konzervativní poslanec Mike Freer, že se nehodlá ucházet o znovuzvolení kvůli výhružkám smrtí a vandalství, kterým byl on a jeho rodina vystaveni kvůli jeho proizraelským názorům. Za velkou částí z nich stála skupina Muslimové proti křížovým výpravám. Vše vyvrcholilo, když mu v prosinci loňského roku dvojice pachatelů zapálila kancelář.

I přes tuto skutečnost však Hoyleova omluva mnoho lidí neobměkčila. Konzervativní poslanec Geoffrey Cox v příspěvku na Twitteru, který sdílela ministryně obchodu Kemi Badenochová, napsal, že jsou teď dvě možná vysvětlení předsedova přečinu. Buď zneužil svůj úřad, aby „svému bývalému stranickému šéfovi pomohl ze šlamastyky“, nebo se „podvolil intoleranci a tyranii, čímž Sněmovnu pokorně nabídl vnějším hrozbám jako ovlivnitelnou“.

Britský poslanec radši vzdal kandidaturu. Islamisté mu vyhrožují smrtí

Evropa

Výběr článků

Načítám