Hlavní obsah

Britské vládě došla trpělivost s demonstranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská vláda přijala nová opatření vymezující chování na protestech a rozšiřující možnosti policejních složek a zákona proti protestujícím zasáhnout. Například za zakrývání obličeje na protestu může být jedinec odsouzen k měsíčnímu vězení a pokutě ve výši tisíc liber.

Britská policie zatýkala propalestinské demonstranty na páteční protestní akci v LondýněVideo: Reuters

 
Článek

Pravděpodobně největší změnou je podle deníku The Guardian to, že se v případě narušení veřejného pořádku demonstrující již nebudou moci hájit právem na protest. Toto opatření je přímou odpovědí na převržení sochy otrokáře Edwarda Colstona v Bristolu během protestů po vraždě George Floyda v roce 2020. Čtyři obvinění byli zproštěni viny poté, co se hájili svobodou projevu, myšlení a svědomí.

Zakázáno nyní bude také šplhat na válečné památníky. Trestem za tento prohřešek budou tři měsíce vězení a tisíc liber pokuty (téměř 30 tisíc korun). Právě tento nešvar se v Británii výrazně rozmohl v posledních měsících. Od oficiálních procesí se oddělují malé skupinky odhodlané vylézt na národní památníky.

Protizákonné nyní bude i nošení světlic, rachejtlí a jiné pyrotechniky na veřejné pochody nebo protestní shromáždění. I to bude trestáno pokutami ve výši tisíc liber. Užívání pyrotechniky se v posledních měsících stalo poznávacím znamením demonstrací proti válce v Gaze.

Británie může dál dodávat zbraně do Izraele, žádost o zákaz soud zamítl

Evropa

Právě tyto protesty přijetí opatření pravděpodobně velmi urychlily. Od útoku Hamásu na Izrael 7. října se podle údajů na vládních stránkách v Británii uskutečnilo více než tisíc protestů a vigilií, ačkoliv ne všechny se týkaly situace na Blízkém východě. Zvýšila se ovšem i intenzita protestů a za první měsíc konfliktu v Gaze bylo v Británii kvůli incidentům na protestech zatčeno 600 lidí.

Opatření však nejsou zamýšlena jen k omezení propalestinských demonstrací. Zakázáno nyní bude i blokování dálnic nebo připoutávání se k objektům. To je, spolu s performativním vandalismem, častá praktika ekologických hnutí, jako například Extinction Rebellion.

Reakce na opatření

Nová opatření se shledala s odporem aktivistů za lidská práva. „Měli by oběti znásilnění nebo pokojně protestující uprchlíci být trestáni za to, že si zakrýváním obličejů chrání identitu? Je to od vlády jenom další nesmysl spojený s kulturní válkou, zatímco děti hladoví a planeta hoří,“ nechala se slyšet lidskoprávní advokátka a poslankyně Labouristické strany Shami Chakrabartiová.

„Zavedení těchto pravomocí vystavuje lidi většímu riziku, že budou za užívání svého práva na protest kriminalizováni – včetně postižených lidí, kteří se v některých případech cítí na demonstracích dobře jen se zakrytým obličejem,“ řekla o nových opatřeních Akiko Hartová, ředitelka advokátní skupiny Liberty. „Že se vláda snaží uvalit ještě více podmínek nejen na to, kdy mohou lidé protestovat, ale i na to jak, je extrémně znepokojující,“ tvrdí.

Proti opatřením se ozývají i disidenti původem ze zemí, jako jsou Čína nebo Indie. Pro ně by nová pravidla mohla znamenat konec demonstrací před ambasádami rodných zemí. Pokud budou nuceni protestovat bez zakrytých obličejů, mohou být nahráni a jejich příbuzní stále žijící pod danými režimy potrestáni nebo „zmizeni“.

Ministr vnitra James Cleverly o opatřeních mluví jako o odpovědi na nedávné protesty, kde se „malá menšina odhodlala páchat škody a zastrašovat zákony dodržující většinu“.

„V naší zemi je právo na protest svrchované, ale brát na protesty světlice a působit škody a narušovat pořádek není protest. To je nebezpečné,“ řekl. „Proto dáváme policii pravomoc zabránit jakékoliv kriminalitě v našich ulicích.“

Opoziční labouristé přivítali omezení pyrotechniky, ale ohledně nových opatření zůstali obezřetní. Mluvčí strany řekl: „Vítáme zákaz světlic a rachejtlí, které byly v posledních měsících používány ke způsobování nepořádku a zastrašování policistů. Na detaily nových opatření důkladně dohlédneme, abychom zajistili, že budou aplikována vhodně a úměrně.“

Assange bojuje u britského soudu o poslední šanci, jak zvrátit vydání do USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám