Hlavní obsah

Český uprchlík před zákonem se deset let skrýval u Bajkalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské policii se u sibiřského jezera Bajkal podařilo dopadnout nejmenovaného českého občana, který se přes deset let skrýval před zákonem. Informoval o tom web místního listu Oblastnaja gazeta.

Článek

"Ve vlasti byl dotyčný muž odsouzen k 20 měsícům odnětí svobody za podvod," uvedl policejní mluvčí Irkutské oblasti German Struglin.

Uprchlík má 46 let a potíže se zákonem si prý přivodil tím, že sliboval práci v Itálii, zinkasoval od klientů zálohu, ale pak už se před nimi skrýval, a způsobil jim škodu přesahující 50 000 Kč. Z vazby se mu však podařilo uprchnout. Utekl do Ruska a zakotvil u Bajkalu.

"Mohu potvrdit, že šestačtyřicetiletý Michal Orsák byl 5. srpna deportován ruskými úřady do Čech," řekl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Jiřího Hovorky bylo letos v květnu ministerstvo informováno ruskou stranou o zamítnutí vydání Orszáka do ČR kvůli promlčení trestu za krádež a podvod, za něž byl odsouzen v roce 1998 Okresním soudem v Přerově. "Odsouzený tak nemohl být vydán do ČR na základě zatýkacího rozkazu, nicméně mohl být z Ruska vyhoštěn," vysvětlil Hovorka.

Muž v Severobajkalsku našel práci a založil tam i novou rodinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám