Hlavní obsah

Českou republiku budou chránit americké lodě ve Středozemí

WASHINGTON

Americké válečné lodě ve Středozemním moři poskytnou ochranu České republice. Podle deníku Washington Post to vyplývá z amerických závazků v hlavní smlouvě s ČR o umístění radaru USA v Brdech, kterou v Praze počátkem měsíce podepsali ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V souvislosti a v souladu se Severoatlantickou smlouvou i se vznikajícím partnerstvím mezi Českou republikou a Spojenými státy v oblasti protiraketové obrany jsou Spojené státy odhodlány zajistit bezpečnost České republiky a prostřednictvím svého systému protiraketové obrany chránit a bránit Českou republiku před možným útokem balistickými raketami,“ píše se ve smlouvě.

Riceová při podpisu poznamenala, že radar „pomůže ochránit“ Českou republiku, když se propojí se systémem Aegis, protiraketovým systémem, které používá americké námořnictvo. Ačkoliv jde o jiný systém, radar mu pomůže rozšířit dosah.

Pentagon v úterý uvedl, že na ochranu České republiky proti případnému útoku z Blízkého východu bude nasazen i vyvíjený systém THAAD (Theater High Altitude Area Defense).

Nakonec by se celek měl stát součástí protiraketového deštníku Severoatlantické aliance (NATO), který je ve fázi plánování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám