Hlavní obsah

Poslanci chtějí dát 650 milionů odškodného za Vrbětice

Právo, ČTK, mar

Mezi Zlínský kraj a obce v okolí Vlachovic-Vrbětic na Zlínsku by se podle návrhu zákona mělo jako odškodnění po výbuších muničních skladů z roku 2014 rozdělit přes 350 milionů korun. O odškodnění by měli požádat i obyvatelé dotčených obcí, mezi které by se mohlo rozdělit dalších 300 milionů korun. Dohromady jde tedy celkem o 650 milionů. Počítá s tím návrh zákona, který připravili poslanci z regionu postiženého výbuchy.

Foto: Vladimír Pryček , ČTK

Takhle to vypadalo v místě vrbětického výbuchu ještě začátkem letošního května.

Článek

Podle sociálnědemokratické poslankyně Aleny Gajdůškové je nyní situace taková, že nejspíš Sněmovnou nestihne projít zákon, který připravuje vláda. Proto poslanci chtějí přijít s vlastním návrhem, který by měli podat zřejmě ve středu.

„Na tom je shoda politických klubů, chtějí to postižené obce pro svoje občany i kraj. Poslanecký návrh bude rychlejší a já věřím, že se to podaří,“ sdělila v pondělí Právu Gajdůšková.

Vláda se naposledy problematikou odškodnění za výbuchy muničních skladů, do kterých byli podle českých bezpečnostních složek zapleteni členové ruské tajné služby, zabývala na konci letošního května.

Odškodné za Vrbětice? Vždyť Češi ani nevědí, co se tam stalo, diví se Rusové

Evropa

Tehdy kabinet rozhodl o vzniku pracovních skupin, které budou problém řešit. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí na dotazy Práva ohledně poslanecké iniciativy nereagoval.

Už dříve ale uvedl, že nejjednodušší cestou k odškodnění je speciální zákon, který by schválil parlament.

Podle zdrojů Práva je zmíněný vládní návrh zákona v podstatě připraven, ale musí ještě projít připomínkovým řízením a dalším procesem, který je časově mnohem delší, než je tomu v případě návrhu z dílny poslanců.

Podle poslaneckého návrhu zákona by mělo být odškodnění obyvatel rozloženo do tří období, které jejich životy po výbuších nejvíc poznamenalo. Jde o dobu, kdy v okolí Vrbětic proběhly neřízené výbuchy, následný odvoz munice a záchranné a likvidační práce.

Petříček: Hamáček z kauzy Vrbětice vyšel se ztrátou důvěry. V ČSSD jsou obavy z výsledků voleb

Domácí

Za každý den, kdy byl omezen jejich běžný život, by obyvatelé obcí měli dostat tři sta, sto nebo dvacet korun. Celkově by tak někteří mohli získat odškodné až 90 tisíc korun. Peníze by se měly vyplácet na základě žádosti, kterou bude muset zájemce podat do šesti měsíců.

Podmínkou pro udělení odškodného pak bude trvalý pobyt v dotčené obci. Odškodnění pro obce by se pak mělo rozdělovat podle zákona o rozpočtovém určení daní.

Zlínský kraj by měl podle návrhu dostat 59 milionů korun, Vlachovice přes 116 milionů, Slavičín přes 104 milionů, Lipová přes 36 milionů, Haluzice necelých 16 milionů a Bohuslavice nad Vláří přes 36 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám