Hlavní obsah

Fico vyrazí v justici na „cestu revenge“, říká publicista Němeček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právník, politik a publicista Tomáš Němeček v rozhovoru ve speciálním volebním studiu Novinek uklidňoval vášně, které vzplanuly po oznámení výsledků slovenských voleb. Výrazné změny v zahraniční politice včetně vztahů s Českem neočekává, obává se ale vývoje vnitropolitické situace především v souvislosti se slovenskou justicí.

Rozhovor s Tomášem Němečkem ve volebním studiu NovinekVideo: Novinky

 
Článek

„Můj první dojem je takový, že Robert Fico má většinu, kterou si přál, a může se mu podařit sestavit relativně jednoduchou, malou, tříčlennou koalici. Nedosáhne ale na ústavní většinu a nebude moci tak snadno měnit ústavu, jak se předtím zdálo,“ komentoval výsledek voleb Němeček. „Byla hodně vysoká účast, nejvyšší za posledních 20 let. Lidé byli namotivováni z obou stran,“ dodal.

Za hlavní témata sobotních slovenských voleb označil Němeček růst cen, válku na Ukrajině a také chaos, který spojil s postavou bývalého premiéra a předsedy strany OLaNO Igora Matoviče. Z předvolební kampaně naopak podle publicisty ustoupilo téma korupce, kterým je slovenská veřejnost již unavená.

„Lidem, kteří mají pocit, že politika je jenom hádání, chaos a rvačky, přináší Robert Fico jistotu. Pro tyto lidi je Robert Fico někým, kdo přináší klid,“ řekl Němeček.

Volby na Slovensku: Zkuste si sestavit možné koalice

Volby

Vítězství pro slovenskou mafii

Za hlavní cíl Fica po jeho volebním vítězství označil Němeček tzv. cestu revenge, tedy pomsty (revenge je anglický výraz pro odplatu a pomstu – pozn. redakce). Výrazné změny se totiž dají očekávat v souvislosti se slovenskou Národní kriminální agenturou (NAKA) a speciální prokuraturou.

Nejen sám Fico, ale i další politici z kandidátky Směru, jako je bývalý policejní prezident Tibor Gašpar nebo exministr vnitra Robert Kaliňák, jsou v hledáčku policie, takže ve fungování zmíněných protimafiánských institucí zcela jistě dojde k výrazným změnám.

Němeček také řekl, že tito členové Směru, kterým v minulosti hrozilo trestní stíhání, či dokonce trestně stíháni byli, si „jdou do parlamentu pro změnu institucí, aby se to už neopakovalo“.

Zahraniční politika beze změn

„Robert Fico nepošle už ani náboj na Ukrajinu,“ uvedl Němeček směrem k dalšímu směřování slovenské zahraniční politiky. Jinak ale velké změny neočekává, a to i přes Ficovu ostrou rétoriku, která mnohdy kopírovala výroky ruského ministra obrany Sergeje Lavrova. Přesvědčení slovenských voličů totiž nepovažuje za proruské, ale spíše za „opatrné přikrčení se a čekání“.

V zachování stávajícího stavu i po volbách věří Němeček také v případě vztahů mezi Slovenskem a Českou republiku.

„Česko-slovenské vztahy jsou natolik hluboké, silné i za tolika různých konstelací, že budou nadstandardně fungovat i nadále,“ řekl.

Povolební mapa Slovenska září rudě Ficovým Směrem

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám