Hlavní obsah

Časopis Charlie Hebdo znovu otiskne karikatury proroka Mohameda

Paříž

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo na své obálce znovu otiskne karikaturu proroka Mohameda. Když tak naposledy učinil, zaútočili na redakci časopisu v lednu roku 2015 islamisté. Nové číslo vyjde ve středu, tedy ve stejný den, kdy začne soudní proces se čtrnácti obžalovanými, kteří se měli na atentátu před pěti lety podílet.

Foto: Profimedia.cz

Obálky časopisu Charlie Hebdo

Článek

„Nikdy si nedáme pokoj. Nikdy nepřestaneme,“ uvedl podle agentury AFP šéfredaktor Laurent Sourisseau.

Při útocích před pěti lety zemřelo 17 osob včetně tehdejšího šéfredaktora Stéphanea Charbonniera a několika dalších redaktorů. Později v Paříži při střetu s policisty zemřeli rovněž hlavní pachatelé útoku, bratři Chérif a Said Kouachiovi a Amédy Coulibaly.

Karikaturista Charlie Hebdo už nebude kreslit Mohameda

Evropa

„Po útoku jsme často odmítali nabídky na vyobrazení Mohameda. Neměli jsme to zakázáno, ale chyběl nám dobrý důvod, který by měl smysl a přinesl něco do debaty,“ uvedla redakce ve svém editorialu s tím, že reprodukce Mohamedovy karikatury v den, kdy začne proces s obžalovanými, je nezbytná.

Dvanáct kreseb Charlie Hebdo přetiskl v roce 2006. Na jedné z nich měl prorok místo turbanu bombu a na titulní straně byla autorská karikatura kreslířů časopisu, na níž se Mohamed zoufale drží za hlavu a říká: „Je těžké být milován blbci“.

Policie zveřejnila fotografie Saida a Chérifa Kouachiových

Týdeník se poté stal terčem výhrůžek, jeho redakci už v roce 2011 někdo zapálil. „Nedivím se muslimům, že se našim karikaturám nesmějí. Já se ale řídím francouzským právem, nikoli koránem,“ uvedl v roce 2012 pro agenturu AP Charbonnier.

Co se u soudu očekává?

Do procesu je zapojeno asi 200 žalobců a postupně by před tribunálem měli vypovídat také lidé, kteří atentát přežili, uvedla francouzská televize RFI.

Teroristé z Paříže se sešli noc před útokem, Coulibaly si vraždy nafilmoval

Evropa

Soudní proces, který odstartuje ve středu, by měl trvat nejméně do listopadu. Zahájen měl být původně už v březnu, ale kvůli pandemii koronaviru byl přesunut na podzim. Ne všichni obžalovaní budou přítomni. Tři lidé stihli před svým zadržením prchnout ze země a zřejmě pobývají na severu Sýrie a v Iráku.

Čtrnáctka obžalovaných měla atentátníkům poskytnout zbraně a logistickou podporu před útokem na redakci Charlie Hebdo a židovský obchod, kam se po atentátu vydal Coulibaly. Ten stihl ještě zastřelit jednu policistku a čtyři židovské muže, než jej policisté zastřelili.

Reklama

Výběr článků

Načítám