Hlavní obsah

Podpora NATO i EU na Slovensku klesá. Čtvrtina lidí vnímá pozitivně Putina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Jen 58 procent Slováků by v případném referendu hlasovalo za setrvání země v Severoatlantické alianci. Vyplývá to z průzkumu organizace Globsec zveřejněného v pátek. V České republice podporuje členství země v NATO 85 procent lidí, ještě vyšší má podle průzkumu podporu v Maďarsku nebo Polsku.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vlajka EU

Článek

Průzkum se zaměřil na postoje k válce na Ukrajině, NATO, EU, k demokracii a na dezinformační narativy. Uskutečnil se v Česku, Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Bulharsku, Litvě a Lotyšsku.

Loni ještě vyjádřilo NATO podporu 72 procent Slováků. Nyní podpora Aliance klesla na úroveň Bulharska. Na otázku, jak by hlasovali v případě referenda o setrvání nebo vystoupení z NATO, až 33 procent Slováků zvolilo druhou možnost.

Třeba v sousedním Maďarsku by hlasovalo pro vystoupení jen 6 procent lidí, 89 procent by bylo pro setrvání. „Maďaři se v některých otázkách postupně dívají víc na východ v důsledku protizápadní rétoriky vlády, ale paralelně si zachovávají silnou víru v členství země v EU a NATO,“ řekla analytička centra pro demokracii a odolnost Globsec Jana Kazas.

Ficův Směr má snížený koaliční potenciál, tvrdí politolog Mesežnikov

Zahraniční

Pro srovnání - v Polsku vyjádřilo podporu NATO až 94 procent respondentů a jen dvě procenta jsou pro vystoupení z Aliance. V ČR je podpora NATO na úrovni 85 procent, pro vystoupení by hlasovalo 12 procent lidí.

Podle ředitelky centra Globsec Dominiky Hajdu jsou Slovensko, Bulharsko a Maďarsko nejméně odolnými zeměmi vůči manipulativním a proruským narativům.

„Slovensko je příkladem toho, co se může stát, když zkombinujeme nedůvěru v instituce, společnost s náchylností věřit dezinformacím a silné aktéry, kteří dovedou využít frustraci a obavy společnosti ve svůj prospěch,“ dodala analytička Globsec Katarína Klingová.

V případě EU by pro vystoupení z Unie hlasovalo 28 procent Slováků. Pro srovnání, loni bylo pro odchod 20 procent Slováků. I když stále dominují příznivci EU, procento lidí, kteří by hlasovali pro odchod, je na Slovensku nejvyšší v regionu. Třeba v Maďarsku by to bylo 11 procent, v ČR 21 procent.

Až 66 procent respondentů věří, že Spojené státy se snaží vtáhnout Slovensko do války s Ruskem, protože z toho profitují. Jen 40 procent dotázaných se vyjádřilo, že za konflikt na Ukrajině je zodpovědné Rusko. Až 34 procent respondentů uvedlo, že ruská invaze je důsledkem provokací ze strany Západu. Pro srovnání, v Česku vnímá Rusko jako agresora 71 procent a v Polsku až 85 procent dotázaných.

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vnímá pozitivně jen 31 procent Slováků a až 27 procent vnímá pozitivně ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ve Zvolenu se porvali opilí američtí vojáci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám