Hlavní obsah

Čaputová pověří Matoviče sestavením vlády, když sežene většinu v parlamentu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pověří v nejbližších dnech předsedu hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igora Matoviče sestavením vlády. Stane se tak po jednání hlavy státu s představiteli dalších politických stran, které se budou pravděpodobně podílet na sestavování nové vlády.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (u pultu) po jednání s Igorem Matovičem

Článek

„Na základě těchto setkání, pokud bude deklarovaná společná vůle sestavit vládu, vytvořit koalici a takovéto seskupení politických stran bude mít dostatečnou podporu v parlamentu, pověřím pana Igora Matoviče sestavením vlády,“ řekla Čaputová po pondělním setkání s Matovičem v bratislavském Prezidentském paláci.

OLaNO zvítězilo v sobotních parlamentních volbách se ziskem 25 procent hlasů. Matovič chce vládu sestavit se stranami Jsme rodina (8,24 %), Svoboda a Solidarita (SaS - 6,22 %) a Za lidi (5,77 %). Tato koalice by dohromady ve 150členném parlamentu držela většinu 95 křesel. Z koaličních jednání vyloučil strany Směr-sociální demokracie a Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko.

Ukázalo se, že ve společnosti byla tužba nastolit spravedlnost a bojovat s korupcí.
prezidentka Zuzana Čaputová

Matovič už absolvoval neformální setkání s lídrem SaS Richardem Sulíkem a oficiální jednání s šéfem Jsme rodina Borisem Kollárem. V úterý se setká s předsedou strany Za lidi Andrejem Kiskou.

Kompletní přehled slovenských voleb

Evropa

Čaputová blahopřála Matovičovi a OLaNO k úspěchu ve volbách. „Ukázalo se, že tužba nastolit spravedlnost a bojovat s korupcí ve společnosti byla, a tomu odpovídá i výsledek voleb. Ve všech krajích a ve většině okresů jsme zvolili změnu,“ konstatovala hlava státu. „Volbami jsme získali šanci pokročit v obnovení víry ve spravedlnost. A to není málo,“ dodala Čaputová.

Historická příležitost

Prezidentka věří, že strany, které jsou potenciálními koaličními partnery, tuto historickou příležitost naplno využijí. „Věřím také, že nová parlamentní většina a nová vláda nezůstanou jen při tom, protože potřebujeme udělat mnohem víc také v oblasti školství, starostlivosti o seniory, boje s klimatickou krizí a dalšími vážnými problémy Slovenska,“ řekla Čaputová. Vyšší volební účast označila za dobré znamení, že osud země lidem není lhostejný.

Foto: David W Cerny, Reuters

Igor Matovič, předseda hnutí OLaNO

Podle hlavy státu sobotní hlasování ukázalo, jak důležitý je ve volbách každý jeden hlas. „Pro několik stovek či tisíc chybějících hlasů se nedostaly do parlamentu strany, které podpořily statisíce voličů. Velké skupiny obyvatelstva tak nebudou mít v Národní radě své zastoupení,“ upozornila prezidentka.

Kdo je Igor Matovič? Do křesla slovenského premiéra míří vydavatel z Trnavy

Evropa

Čaputová vyjádřila naději, že si to úspěšné politické subjekty dostatečně uvědomují a ve své činnosti a rozhodování budou myslet na zájmy národnostních menšin a občany s jiným hodnotovým zaměřením, aby v nich byla uchována víra v zastupitelskou demokracii. „Vnímám pozitivně, že takováto slova už zazněla z úst vítěze voleb a jeho potenciálních koaličních partnerů,“ dodala Čaputová.

Prezidentka považuje za velmi důležité, aby se při formování vlády neztrácel čas. „Země naléhavě potřebuje energickou a motivovanou výkonnou moc s novou legitimitou, aby se dokázala vypořádat s vážnými výzvami, které před ní stojí,“ zdůraznila Čaputová.

Reklama

Výběr článků

Načítám