Hlavní obsah

Kompletní přehled slovenských voleb

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Definitivně sečteno. Vítězem voleb na Slovensku je hnutí OĽaNO Igora Matoviče, které získalo 25 procent hlasů, za ním následují Smer, Sme rodina a Kotlebovci. Volební účast je nejvyšší za posledních 14 let. Do parlamentu nakonec jen těsně nepronikla koalice PS/Spolu, která potřebovala sedm procent hlasů. Chyběly jí setiny procenta.

Článek

Výraznou proměnu složení slovenského parlamentu, si můžete sami porovnat kliknutím na příslušný rok.

Rozdělení křesel v parlamentu: porovnání let 2020 a 2016

Vítězství hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) se čekalo, ovšem ne tak velké.

Volby vrazně překreslují politickou mapu na Slovensku. Po dlouhých letech nebude vládu sestavovat Smer reprezetovaný Robertem Ficem a Peterem Pellegrinim, sociální demokraté mají namířeno do opozice.

Večer ve štábu OLaNo: Měření teploty hostům, oslavy i bučení na obrazovku

Zahraniční

Poprvé od pádu komunismu v roce 1989 nebude v parlamentu zastoupená početná maďarská menšina, která tvoří 8,5 procenta populace Slovenska. Předseda strany MOST Béla Bugár již v průběhu sčítání hlasů rezignoval na svůj post.

Vývoj účasti v parlamentních volbách

Nejvyšší volební účast (více než 73 procent) byla v Bratislavském kraji, nejnižší je (58 procent) na východě Slovenska.

Spolu s demokratickou opozicí by mohlo OĽaNO pohodlně složit většinu a zároveň zcela přerušit éru Smeru Roberta Fica, spojovanou s podezřeními na prorůstání zločinu do politiky a státní správy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič (druhý zleva) s příznivci ve volebním štábu v Trnavě

Matovič však také do jisté míry představuje neznámou. Slovenské deníky v souvislosti s volbami píší o vítězství protikorupčního populismu a porážce liberálů.

Možné koalice

Slovenské volby: Vítězem Matovič, Fico v opozici, koalici PS/Spolu chyběly setiny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám