Hlavní obsah

Čaputová jmenovala novou slovenskou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala v pondělí vládu premiéra Ľudovíta Ódora. Dosavadní premiér Eduard Heger (Demokraté) vrátil pověření vést vládu a hlava státu se rozhodla poprvé v historii Slovenska jmenovat úřednickou vládu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Zuzana Čaputová a nový předseda slovenské vlády Ľudovít Ódor

Článek

Prezidentka vyjádřila přesvědčení, že hlavním úkolem nové vlády je uklidnit rozhádanou a unavenou společnost a přivést zemi k férovým parlamentním volbám.

„Údělem vlád odborníků je, že se dostávají ke slovu až ve chvíli, kdy se nenabízí jiné ústavní řešení,“ uvedla Čaputová. „Přeji vám úspěch, protože váš úspěch bude úspěchem pro celé Slovensko,“ dodala.

Čaputová konstatovala, že Slovensko čelí epidemii populismu a lží, které se po stovkách opakování stávají pro některé lidi pravdou.

Ódor bude novým slovenským premiérem

Evropa

„Očekávám od vás, že budete součástí protiváhy proti těmto jevům,“ dodala. Hlava státu zdůraznila, že ani jeden člen Ódorova kabinetu nebude kandidovat v zářijových volbách.

Podle Čaputové Hegerův kabinet připravil některé důležité reformy. „Navzdory poskytnuté pomoci ne všichni občané mohou unést rostoucí ceny potravin a životních nákladů,“ upozornila prezidentka.

Ódor jí poděkoval za projevenou důvěru vést vládu odborníků. „Uděláme maximum, abychom zemi posunuli kupředu, navzdory krátkému času, který máme k dispozici,“ upozornil nový premiér na blížící se předčasné parlamentní volby 30. září.

Ambicí vlády je podle Ódora přinést klid, stabilitu, toleranci a kultivovanou diskusi. Ódor se zavázal, že nový kabinet zabezpečí řádný chod státu do předčasných voleb.

„Nebudeme přilévat olej do ohně otevíráním citlivých kulturních témat, která nás často polarizují a rozdělují. Jsem přesvědčen, že jen společně můžeme čelit výzvám, před nimiž Slovensko stojí,“ dodal.

V nové slovenské vládě bude i bývalá šéfka pražské Opery Národního divadla

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám