Hlavní obsah

Ódor bude novým slovenským premiérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eduard Heger o víkendu vrátil prezidentce Zuzaně Čaputové pověření vést vládu a hlava státu oznámila, že začátkem příštího týdne jmenuje vládu odborníků v čele se současným viceguvernérem Národní banky Slovenska (NBS) Ľudovítem Ódorem. Ten nabídku prezidentky akceptoval a vzdává se funkce viceguvernéra NBS. Koncem září čekají zemi předčasné volby.

Foto: Profimedia.cz

Ľudovít Ódor na archivním snímku

Článek

„Rozhodnutí paní prezidentky jmenovat mě předsedou vlády odborníků je pro mě ctí a zároveň velkou zodpovědností. Slovensko se dnes nachází v nelehké situaci a se svým týmem učiníme vše pro to, abychom zemi přivedli k předčasným volbám a přinesli kýžený klid a stabilitu, ale zároveň také konstruktivní odbornou diskusi v tématech, která jsou pro lidi i zemi důležitá,“ citoval Ódora slovenský Denník N. K prioritám svého kabinetu se vyjádří příští týden.

Hegerova budoucnost

Pět měsíců před předčasnými parlamentními volbami je však otázka, co udělá Hegerův odchod z čela kabinetu s jeho projektem nové strany Demokraté. Heger totiž začátkem března 2023 oznámil odchod z hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OlaNO) Igora Matoviče a založil novou stranu. Po jeho boku stáli hned od začátku ministři jeho vlády Ján Budaj, Rastislav Káčer, Karel Hirman a Jaroslav Naď. „Nabízíme umírněnou středopravou politiku,“ řekl tehdy Heger.

Nová strana vsadila na to, že premiér a ministři budou mít značný prostor v médiích a to jim pomůže oslovit voliče a být úspěšní v zářijových volbách. Vládu však postupně opustili čtyři ministři a celý plán se začal rozpadat. Minulý týden se Hegerova pozice stala neudržitelnou a prezidentce vrátil pověření.

Tím dal prostor k vytvoření nové vlády a celý projekt strany Demokraté dostal vážné trhliny. Podle prvních průzkumů Hegerova strana atakovala pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu, ale v dubnu její preference klesly na 3,6 procenta.

Jak by nyní Slováci volili

  • Směr 17,7%
  • Hlas 17%
  • Progresivní Slovensko 13,1%
  • Republika 9,8%
  • Jsme rodina 6,1%
  • Křesťanskodemokratické hnutí 6%
  • Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti 5,6%
  • Svoboda a Solidarita 5,2%
  • Demokraté 3,6%

Zdroj: dubnový průzkum agentury Focus

Reklama

Výběr článků

Načítám