Hlavní obsah

Pellegriniho vláda podala demisi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Kabinet premiéra Petra Pellegriniho (Směr-sociální demokracie) podal v pátek večer demisi do rukou prezidentky Zuzany Čaputové. Hlava státu jmenuje v sobotu novou vládu premiéra Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLANO).

Foto: republiky Slovenské rada Národní, ČTK

Budoucí slovenský premiér Igor Matovič skládá poslanecký slib

Článek

Čaputová poděkovala vládě za všechno dobré, co ve prospěch Slovenské republiky vykonala. „Chci ocenit, že jste jako premiér a další ministři jako členové krizového štábu pohotově reagovali na začátek obrovské zdravotní hrozby, s jakou je konfrontována Slovenská republika. Vážím si, že jste reagovali razantně,“ uvedla hlava státu.

Pellegrini poděkoval prezidentce za spolupráci. „Každý z nás je připraven důstojně a na úrovni, jak se v civilizované zemi patří, odevzdat moc novým představitelům vlády, kterou zítra jmenujete,“ řekl Pellegrini.

V pátek se konala také ustavující schůze parlamentu. Do čela Národní rady Slovenské republiky byl zvolen Boris Kollár (strana Jsme rodina).

Kompletní přehled slovenských voleb

Evropa

Parlamentní volby se na Slovensku uskutečnily 29. února 2020. Zvítězilo hnutí OLaNO se ziskem 25 % hlasů. Vládní koalici sestavilo Matovičovo hnutí se stranami Jsme rodina, Svoboda a Solidarita a Za lidi. Koalice bude mít v 150členném parlamentě ústavní většinu 95 mandátů. „Historicky zřejmě ještě nebyla tak těžká doba, v níž převzala jedna vláda moc od druhé vlády, jak to čeká nás. Jdeme do toho s plnou zodpovědností a vědomím, že nesmíme selhat,“ nechal se slyšet Matovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám