Hlavní obsah

Bývalý sovětský prezident Gorbačov dostal kardiostimulátor

• Aktualizováno

Bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov ve středu v jedné z moskevských nemocnic podstoupil zákrok, při němž mu byl voperován kardiostimulátor. Informují o tom ruská média. Pětaosmdesátiletý politik trpěl v posledních letech opakovanými zdravotními potížemi, kvůli kterým letos v září zrušil ohlášenou cestu do Prahy na konferenci o evropské bezpečnosti.

Foto: Profimedia.cz

Michail Gorbačov na snímku z roku 2011

Článek

"Dnes jsme poskytli kardiostimulátor. Byla operace, vše dobře dopadlo," řekl serveru Life.ru chirurg Jevgenij Blochin, který zákrok provedl. Gorbačov si podle něj v nemocnici pobude ještě několik dnů. Pacient je při vědomí a sám serveru potvrdil svou hospitalizaci.

Gorbačov posléze komentoval zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem jako lekci nejen pro USA, ale i pro další země, včetně Ruska. "Volání po změně svědčí o nezbytnosti provést důležité změny v domácí i zahraniční politice," uvedl podle agentury Interfax Gorbačov. Dodal, že až Trumpovy první kroky v Bílém domě umožní odhadnout, jakým směrem se bude ubírat jeho politika.

Exprezidentův mluvčí Vladimir Poljakov agentuře AP řekl, že šlo o "plánovaný, nedůležitý chirurgický zákrok", podrobností se ale zdržel. Dodal, že Gorbačov jí normálně a očekává, že bude z nemocnice brzy propuštěn.

Gorbačov byl prvním a současně posledním sovětským prezidentem. Jako vůdce země zahájil program reforem a změn, které vyústily v pád komunismu a v rozpad Sovětského svazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám