Hlavní obsah

Maďarsko jako jediné v EU blokuje další balíček protiruských sankcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise a členské země Evropské unie už delší dobu pracují na tom, aby přijaly 13. balíček sankcí proti Ruské federaci kvůli napadení Ukrajiny. Podle plánů měl být schválen 24. února, v den druhého výročí ruského útoku na Ukrajinu. Schválení balíčku však zatím blokuje Maďarsko.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Web Politico informoval, že na zasedání velvyslanců unijních zemí 13. balíček sankcí nepodpořila jedině Budapešť. „Maďarsko žádá víc času pro vyhodnocení sankčního balíčku,“ uvedl web.

Politico konstatuje, že maďarská vláda nesouhlasí s dalšími sankcemi, protože se obává, že ty se dotknou i jaderné energie, a Budapešť rozšiřuje jedinou jadernou elektrárnu Paks s ruskou pomocí. Nový balíček sankcí by se však podle dostupných informací neměl dotýkat jaderné energie. Týká se naopak hlavně zákazu exportu technologií do Ruska. V sankčním balíčku proto figurují také čínské a indické firmy.

Deník Financial Times konstatoval, že Budapešť nesouhlasila se sankcemi vůči čínským firmám.

Diplomaté v Bruselu vyjádřili naději, že 13. sankční balíček bude nakonec schválen nejpozději do 24. února 2024. Toto téma bude také předmětem jednání unijních ministrů zahraničních věcí, které se bude konat 19. února.

Orbán kapituloval, EU se jednomyslně shodla na pomoci Ukrajině

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám