Hlavní obsah

Biskup se omluvil za špatnou radu prezidentce Novákové, ta kvůli němu přišla o funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradce maďarské prezidentky Katalin Novákové, biskup reformované církve Zoltán Balog, se omluvil za to, že hlavě státu poradil udělení milosti bývalému zástupci ředitele dětského domova ve městě Bicske, který kryl sexuální zneužívání dětí ředitelem ústavu. Nováková v sobotu oznámila, že kvůli skandálu odstupuje z funkce.

Foto: MTI

Biskup Zoltán Balog

Článek

Balog potvrdil, že Nováková je členkou reformované církve. „S ředitelem dětského domova v Bicske jsem se nikdy osobně nesetkal. Jeho zástupce Endre K. nebyl odsouzený za pedofilii a jako poradce prezidentky jsem souhlasil, aby mu byla udělena milost. Mýlil jsem se a udělal jsem chybu,“ uvedl Balog ve svém prohlášení.

Balog zdůraznil, že pedofilii důrazně odsuzuje. „Je mi líto, že celá záležitost způsobila škody reformované církvi, za co se rovněž omlouvám,“ řekl Balog. O tom, jaký bude mít celá záležitost dopad na reformovanou církev, nerozhodnou podle Baloga média, opozice, ani vláda, ale výlučně vedení církve.

Web telex.hu uvedl, že Balog byl v minulosti šéfem, pak poradcem a mentorem Novákové. Bývalý spolupracovník Novákové webu doslova řekl, že Balog měl na prezidentku takový vliv, že „Kata udělá pro něj cokoli“.

„Kata pro něj udělá cokoli.“ Známý biskup v hlavní roli při pádu maďarské prezidentky

Evropa

Abdikace

Po provalení skandálu s milostí přerušila Nováková svou zahraniční cestu v Kataru, přiletěla v sobotu do Budapešti a hodinu po přistání oznámila abdikaci. „Udělala jsem chybu. Dnešek je posledním dnem, kdy k vám promlouvám jako prezidentka,“ uvedla v televizním projevu Nováková, jež se úřadu ujala v květnu roku 2022 a první funkční období mělo vypršet až v roce 2027.

Ředitel dětského domova ve městě Bicske János V. byl odsouzen k osmi letům za zneužití nejméně deseti nezletilých chlapců v letech 2004 až 2016, jeho zástupce Endre K. k více než třem letům odnětí svobody.

Nováková není první maďarskou hlavou státu, která nedodrží standardní délku funkčního období. V roce 2012 odstoupil z funkce tehdejší maďarský prezident Pál Schmitt, když mu senát budapešťské Semmelweisovy univerzity odebral doktorský titul z důvodu plagiátorství. Podle maďarských médií měl Schmitt ve své 215stránkové doktorské disertační práci opsat až 180 stránek z práce bulharského sportovního historika Nikolaje Georgieva.

Maďarským prezidentem by se mohl stát šéf parlamentu Kövér, který nechce Česko v EU

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám