Hlavní obsah

Bývalý americký viceprezident Pence přijel do Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký viceprezident Mike Pence ve čtvrtek přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva. Je tak prvním uchazečem republikánů o nominaci strany pro příští prezidentské volby, který se během kampaně setká s hlavou ukrajinského státu Volodymyrem Zelenským.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Bývalý americký viceprezident Mike Pence

Článek

Pence je hlasitým kritikem ruského prezidenta Vladimira Putina a otevřeným zastáncem podpory Ukrajiny v její obraně před ruskou invazí.

„Návštěva jen posiluje mé odhodlání plnit svou úlohu a nadále vyzývat k silné americké podpoře našich ukrajinských přátel a spojenců,“ řekl Pence v rozhovoru, který poskytl NBC v Kyjevě.

Cesta do Kyjeva staví Pence do jedinečné pozice v rámci Republikánské strany, kde kdysi dominovali zastánci tvrdého přístupu vůči Rusku, avšak nyní v ní převládají stoupenci exprezidenta Donalda Trumpa, který opakovaně vyslovil Putinovi uznání a jehož voličská základna o podporu Ukrajiny nemá příliš zájem, připomíná NBC.

Trump je jedním ze soupeřů svého někdejšího viceprezidenta v republikánských primárkách. V průzkumech za ním Pence zaostává o více než 30 procentních bodů, uvedla agentura Reuters.

Biden, Trump a ti druzí. Kandidátů do Bílého domu začalo přibývat

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám