Hlavní obsah

Biden, Trump a ti druzí. Kandidátů do Bílého domu začalo přibývat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do boje o Bílý dům se nově hlásí republikánský exguvernér New Jersey Chris Christie. Kandidaturu potvrdil také jeho spolustraník, bývalý viceprezident Mike Pence. Radikální změnu slibuje excentrický levicový profesor Cornel West. Jasnými favority ale zůstávají obhajující demokrat Joe Biden a jeho republikánský předchůdce Donald Trump, kteří se utkali už v roce 2020.

Foto: Profimedia.cz

Bílý dům ve Washingtonu

Článek

Christie při ohlášení kandidatury ihned vyrazil do útoku proti Trumpovi. „Člověk, o kterém mluvím – který je posedlý zrcadlem, nikdy nepřizná chybu, vždy najde vinu jinde, když se věci pokazí, a který najde všechny důvody, proč si připsat zásluhy, když jdou věci dobře, to je Donald Trump,“ řekl v úterý podle stanice CBS.

Foto: Sophie Park, Reuters

Exguvernér Chris Christie oznamuje kandidaturu do Bílého domu.

Vyčetl přitom ostatním republikánským kandidátům, že se Trumpa bojí při kritice jmenovat, jako kdyby byl černokněžník lord Voldemort z kouzelnické ságy Harry Potter. Christie se přitom v roce 2016 stal Trumpovým poradcem poté, co sám neúspěšně kandidoval na prezidenta. Když v roce 2020 Trump odmítl uznat volební porážku, stal se jeho kritikem.

Popularitu u voličů získal Christie coby guvernér za svůj postup po úderu hurikánu Sandy v roce 2012, k jeho pozdějším skandálům naopak mimo jiné patří úmyslné vytvoření dopravních zácp, aby se pomstil starostovi, který byl jeho politickým rivalem.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Ještě jako spojenci. Ron DeSantis a Donald Trump v roce 2020

Oficiálně kandidaturu ve středu oznámil také Mike Pence, někdejší americký viceprezident za Trumpovy administrativy. Už v pondělí přitom agentura Reuters informovala, že úřadům předal potřebné dokumenty. „Bylo by snadné zůstat stranou. Ale takhle jsem nebyl vychován,“ řekl podle stanice CNN Pence, který se chystá mohutně zaměřit na stát Iowa, kde příští rok republikánské primárky odstartují.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Bývalý americký viceprezident Mike Pence

U republikánů je tak už zájemců o prezidentský post celá řada. Podle aktuálních průzkumů přitom stále jasně dominuje Trump, k němuž se celonárodně přiklání okolo 53 procent příznivců republikánů, s velkým odstupem druhý je floridský guvernér Ron DeSantis s podporou zhruba 22 procent.

Až daleko za nimi jsou Nikki Haleyová, bývalá americká velvyslankyně při OSN a exguvernérka Jižní Karolíny, Pence (oba okolo čtyř procent) a další kandidáti. Christie měl ještě před ohlášením kandidatury podporu okolo jednoho procenta.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Jednoznačně v tuto chvíli vypadá situace u demokratů. Obhajující prezident Joe Biden má nyní podle průzkumů mezi příznivci partaje celonárodní podporu téměř 60 procent, ačkoliv celkově jej americká veřejnost hodnotí spíše negativně.

Daleko za ním je s podporou zhruba 17 procent Robert F. Kennedy mladší, syn senátora Roberta Kennedyho a synovec někdejšího amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Právník, který vystupoval proti očkování během pandemie covidu-19, už podle médií potřebné dokumenty ke kandidatuře podal. Minimální šance má s podporou okolo sedmi procent spisovatelka Marianne Williamsonová.

Foto: Profimedia.cz

Robert F. Kennedy mladší

Kandidáti dalších stran jsou v americkém systému prakticky bez šance, přesto existují. Do boje o Bílý dům tak nově vstoupil například excentrický akademik a levicový aktivista Cornel West. Bývalý profesor Harvardovy a Princetonské univerzity voličům mimo jiné slíbil, že řekne „pravdu“ o Ukrajině, Pentagonu a Wall Streetu.

Afroameričan, který dříve USA označil za „rasistickou patriarchální“ zemi, je v zámoří poměrně známou postavou - menší role si zahrál dokonce i v hollywoodských snímcích The Matrix Reloaded a The Matrix Revolutions. Do voleb vyrazil za levicovou Lidovou stranu.

Do boje o Bílý dům vstoupil republikán Mike Pence

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám