Hlavní obsah

Bývalého ředitele muzea Louvre vyšetřují kvůli obchodování se starožitnostmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Bývalý ředitel pařížského muzea Louvre Jean-Luc Martinez čelí obvinění z praní špinavých peněz a spoluúčasti na organizovaném podvodu, uvedla dnes agentura AFP s odvoláním na svůj zdroj. Na Martineze byl v rámci vyšetřování obchodu se starožitnostmi z Blízkého a Středního východu uvalen soudní dohled.

Foto: ČTK

Muzeum Louvre

Článek

Martinez, který je nyní velvyslancem pro mezinárodní spolupráci v oblasti kulturního dědictví, byl v pondělí spolu se dvěma významnými egyptology zadržen v kanceláři Úřadu pro boj proti obchodu s kulturními statky (OCBC). Dva specialisté byli v této fázi vyšetřování propuštěni bez trestního stíhání, uvedl zdroj. Martinez stál v čele Louvru od roku 2013 do léta 2021.

Podle deníku Le Canard enchaîné, který o zadržení informoval, vyšetřovatelé prověřují, zda Martinez „přivřel oči" nad falešnými potvrzeními o původu pěti egyptských starožitností, včetně Tutanchamonovy životopisné stély z růžové žuly, kterou získal Louvre v Abú Zabí „za několik desítek milionů eur".

Potopení Titaniku. Tragédii připomíná muzeum v Belfastu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám