Hlavní obsah

Bývalého rakouského kancléře Kurze obžalovali z křivé výpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouské státní zastupitelství pro hospodářskou kriminalitu a korupci (WKStA) v pátek uvedlo, že bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz byl obžalován z křivé výpovědi před parlamentem. Informuje o tom zpravodajská agentura Reuters, podle které by proces měl začít 18. října.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský exkancléř Sebastian Kurz

Článek

Kurz a jeho bývalý vedoucí kanceláře Bernhard Bonelli jsou obviněni z toho, že „před takzvaným výborem Ibiza v rakouském parlamentu podali falešné svědectví ohledně údajné zkorumpovanosti jeho vlády,“ uvedla agentura Reuters s odkazem na rakouské úřady.

Obvinění rakouského exkancléře Kurze

Obvinění vychází z Kurzovy odpovědi na otázku, jak intenzivně se podílel na transformaci tehdejšího státního holdingu ÖBIB. Před výborem v roce 2020 bagatelizoval svou roli při výběru dozorčí rady i šéfa nástupnické společnosti ÖBAG Thomase Schmida.

Na základě Schmidových chatových zpráv, které publikovala média, je nicméně prokuratura přesvědčena o opaku, podle ní Kurz se svým blízkým spolupracovníkem Schmidem na toto téma pravidelně diskutoval nejméně od roku 2017.

Kurz jakoukoli vinu popírá. Spolu s ním čelí obžalobě z křivé výpovědi před vyšetřovacím výborem další osoby z Kurzova okolí. Pokud se jim vina prokáže, mohou být potrestáni až třemi roky vězení.

Proces s Kurzem začne 18. října, a pokud bude uznán vinným, hrozí mu až tři roky vězení.

Bývalý kancléř veškerá obvinění odmítl. „Obvinění jsou nepravdivá a těšíme se, až pravda vyjde najevo,“ napsal Kurz na sociální síti X, dříve známé jako Twitter.

Konzervativní politik opustil svůj úřad v roce 2021 poté, co prokuratura zahájila proti němu a dalším devíti lidem vyšetřování pro podezření z porušení důvěry, korupce a úplatkářství s různou mírou účasti.

V roce 2019 skončil Kurzův vicekancléř, bývalý krajně pravicový lídr Heinz-Christian Strache, a to kvůli videu, na němž je zachycen na ostrově Ibiza se ženou vydávající se za neteř ruského oligarchy, která mu měla nabízet zprostředkování státních zakázek. Na setkání mu měla navíc i vysvětlit, jak se vyhnout zákonům o financování politických stran.

Rakousko chce zakotvit právo na existenci mincí a bankovek

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám