Hlavní obsah

Burkiny zakázali už i na Korsice. Aby ochránili muslimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ajaccio

Po francouzském Cannes zakázali koupání v burkinách také na Korsice. Starosta letoviska Sisco tak reagoval na sobotní potyčku mezi místními obyvateli a několika rodinami severoafrického původu. Jeden z turistů a po něm i několik místních si začali ženy v celotělových plavkách fotit a muslimové po nich podle svědků házeli kamení.

Foto: Profimedia.cz

Celotělové plavky - takzvané burkiny

Článek

„Nemá to nic společného s rasismem, je to o ochraně lidí. Korsika sedí na soudku se střelným prachem,“ vysvětlil novinářům starosta Sisca Ange-Pierre Vivoni. Smyslem zákazu je podle něj snaha ochránit samotné muslimy.

Ostrov Korsika patří k Francii a vztah mezi etnickými Francouzi a lidmi severoafrického původu je napjatý od 14. července, kdy jednatřicetiletý Tunisan vjel s několikatunovým kamiónem do davu lidí na promenádě v Nice. Povraždil jich 85. [celá zpráva]

Podle BBC se do víkendové potyčky na Korsice zapojili i lidé s harpunami a sekyrami. Pět lidí bylo se zraněními převezeno do nemocnice, po ošetření ale už byli všichni propuštěni. [celá zpráva]

„Chráněni před odplatou”

V neděli se pak podle listu Le Monde asi 200hlavý dav Korsičanů křičící „Tohle je náš domov“ pokusil vtrhnout do vesnice Lupino, odkud prý muslimové pocházeli. Policie ale v dalším střetu zabránila.

Podle očitých svědků si ženy v burkinách nejprve fotil turista a když si je chtěla vyfotit i místní mládež, Severoafričané začali házet lahve a kamení.

Mládež doběhla pro starší obyvatele a strhla se mela. Starosta Sisca nicméně uklidňuje, že je situace sice napjatá, ale pod kontrolou a vyzval ke klidu. „Panuje tu strach, ale můžu ujistit, že jsou všichni z komunity chráněni před, řekněme, odplatou,“ řekl BBC Vivoni.

Zákaz burkin na městských plážích v Cannes mezitím posvětil soud v Nice. Organizace Kolektiv proti islámofobii ve Francii se už ale nechala slyšet, že se odvolá k nejvyššímu správnímu soudu.

Související témata:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a Profimedia.cz

Atentát v Nice

Kromě Cannes a nově také Korsiky jsou celotělové plavky zakázány také v obci Villeneuve-Loubet na francouzském azurovém pobřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám