Hlavní obsah

Budanov o smrti Navalného lže, tvrdí spolupracovnice zesnulého opozičníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně správní rady Fondu boje s korupcí a spolupracovnice Alexeje Navalného Maria Pevčiková prohlásila, že šéf ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) Kyrylo Budanov o smrti ruského opozičníka lže. Budanov v neděli prohlásil, že Navalnyj podle jeho informací skutečně zemřel přirozeně na krevní sraženinu, což podle Pevčikové není pravda.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Fondu proti korupci Maria Pevčiková

Článek

„Lži,“ prohlásila stroze na sociální síti X předsedkyně správní rady Fondu boje s korupcí v příspěvku, ve kterém sdílela článek nezávislého listu Meduza o Budanově výroku.

Podle šéfa HUR totiž Navalnyj měl zemřít přirozenou smrtí, a to kvůli krevní sraženině. „Možná vás zklamu, ale víme, že (Navalnyj) zemřel na krevní sraženinu. Je to víceméně potvrzené. Není to převzato z internetu, ale bohužel přirozená (smrt),“ citoval v neděli Budanova list Ukrajinska pravda.

Fond boje s korupcí založil v roce 2011 sám Navalnyj. Jeho cílem je odhalování korupce mezi vysoce postavenými vládními činiteli v Rusku. Pevčiková den po smrti Navalného na síti X uvedla, že „vrazi (Navalného) budou potrestáni“. „Nevyhnutelně. Nikomu to neodpustíme,“ uvedla 17. února v příspěvku na síti X.

Smrt opozičníka

Alexej Navalnyj zemřel 16. února v ruské trestanecké kolonii Polarnyj Vlk v Jamalsko-něnecké oblasti. Podle prvních informací ruské Federální vězeňské služby (FSIN) měl ruský opozičník upadnout po vycházce do kómatu a záchranným složkám se už nemělo podařit ho přivést zpět k životu.

Ruský list Kommersant krátce poté uvedl, že měl Navalnyj zemřít na trombózu, což jako pravděpodobnou příčinu smrti uvedl v neděli právě i Budanov. Britská zpravodajská televize BBC připomněla, že ruský vězeňský systém odhaduje, že v posledních pěti letech došlo ročně k 1400–2000 úmrtí ve vězeních, s tím, že nejčastější příčinou jsou srdeční potíže.

S trombózou ale nesouhlasí Vladimir Osečkin, zakladatel lidskoprávní skupiny Gulagu, jehož zdroj přímo z trestanecké kolonie uvedl, že Navalného před smrtí donutili strávit dvě a půl hodiny na venkovní samotce při teplotě -27 stupňů Celsia a následně jej měli zabít přesnou ranou pěstí do srdce, což je podle Osečkina stará technika operativců KGB, informoval britský list The Times.

Teď měl sedět v tomto křesle. Den před smrtí Navalného se domluvila výměna za vraha z FSB

Svět

„Myslím, že jeho tělo nejprve zničili tím, že ho drželi dlouhou dobu v mrazu, což zpomalilo jeho krevní oběh na minimum,“ prohlásil Osečkin. „Pokud s tím má operativec nějakou zkušenost, pak je pro něj velmi snadné někoho během pár vteřin zabít. Je to stará metoda zvláštních jednotek KGB. Učily své operativce, jak zabít člověka jednou ranou pěstí do srdce, doprostřed těla. Byla to jejich charakteristická technika,“ uvedl s tím, že o užívání této metody ve vězeňské kolonii už dříve svědčili bývalí vězni.

Pokud by se ukázalo, že měl Budanov pravdu, tak by to ovšem neznamenalo, že se západní představitelé mýlili, když uvedli, že za smrt Navalného je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin. Navalnyj byl v roce 2020 otráven nervově paralytickým jedem ze skupiny látek novičok, což nejen ruský opozičník připisoval právě Putinovi. Po svém zotavení v německé nemocnici se vydal zpět do Ruska, kde byl na příkaz ruského prezidenta okamžitě uvězněn. Od té doby byl v několika různých věznicích. Většinu času na samotce, kam ho posílali třeba i za špatně zapnutý knoflík.

Možná vás zklamu, ale Navalnyj asi zemřel přirozenou smrtí, prohlásil Budanov

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám