Hlavní obsah

Brusel zažívá tropy i návrat k běžnému životu

Novinky, Kateřina Farná (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Brusel v úterý večer zažil neúspěšný pokus o bombový atentát na hlavním vlakovém nádraží. Ve středu ráno už však belgická metropole fungovala jako obvykle. Lidé vyrazili do práce, žáci a studenti do škol. Městská hromadná doprava byla v provozu, stejně jako ta vlaková.

Foto: Kateřina Farná, Novinky

Místo výbuchu

Článek

Restaurace, bary i obchody byly kolem Velkého náměstí otevřené. Zahrádky a letní terasy sice vypadaly poloprázdně, což pravděpodobně nebylo způsobené strachem o vlastní bezpečnost, ale tropickými teplotami a zvýšenou koncentrací ozonu v ovzduší.

Na běžném životě v centru metropole není vůbec znát, že v úterý večer na hlavním nádraží ozbrojené složky zastřelily sebevražedného atentátníka. Turisté korzovali po promenádě, zásobování probíhalo v plném proudu a na hlavní nákupní třídě nebyl patrný zásadní úbytek lidí.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Vojáci na hlavním nádraží v Bruselu

Ve středu kolem poledne, kdy jsem jela metrem z takzvaně Evropské čtvrti do historického centra, jsem však nenatrefila na jedinou vojenskou ani policejní hlídku, které běžně procházejí vozy metra nebo hlídkují na nástupištích. Dokonce ani exponovaná pěší třída nevypadala po zvýšeným dohledem.

Na hlavním vlakovém nádraží, kde došlo ke zmaření bombového útoku, opět panoval normální pracovní den. Cestující mířili na jednotlivá nástupiště, lidé si hlavní halou krátili cestu do metra a jen v místě, kde došlo k malému výbuchu, stálo několik televizních štábů i skupina ozbrojených policistů. Jedině ti připomínali, že se na místě něco stalo.

Summit na pozadí hrozby

Ve čtvrtek začíná summit, během něhož se budou vedoucí představitelé EU zabývat mimo jiné migrací, bezpečností a obranou, lze tedy v Bruselu očekávat zvýšená bezpečnostní opatření i mnohá dopravní omezení.

Pro celé území Belgie zůstává bezpečnostní stupeň číslo 3 (vážná hrozba útoků). Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje omezit pohyb poblíž veřejných budov a na místech s vyšší koncentrací osob.

K bezpečnostním novinkám v Belgii patří definitivní zákaz anonymních předplacených telefonních SIM karet. Na některých hraničních přechodech mezi Belgií a sousedními státy může dojít k namátkovým kontrolám, stejně tak mohou být cestující vyzváni k předložení dokladů na mezinárodních vlacích například do Francie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám