Hlavní obsah

Křičel Alláh je veliký, popsal zaměstnanec belgické železnice atentátníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Úternímu pokusu o atentát na bruselském nádraží byl přítomen i zaměstnanec železnice Nicolas Van Herrewegen. Útočníka, který odpálil své zavazadlo, když vzbudil pozornost hlídkujících vojáků, sice neviděl, ale slyšel, jak arabsky křičí Alláh je veliký. Belgický ministr vnitra ráno oznámil, že atentátník byl identifikován.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Policisté před bruselským nádražím.

Článek

„Křičel Allahu akbar a odpálil kufr na kolečkách,“ řekl agentuře AFP. „Když nastala exploze, byl jsem za zdí. Běžel jsem a varoval kolegy, aby všechny evakuovali. On (útočník) tam někdy ještě byl, ale my jsme ho už neviděli,“ popsal situaci Van Herrewegen.

Zpráva o identifikaci útočníka

O výbuchu řekl: „Nebyla to opravdu velká exploze, ale dopad byl veliký. Lidi prchali.“

Atentátníka popsal jako dobře stavěného snědého muže s krátkými vlasy, který na sobě měl bílé triko a džíny: „Viděl jsem, že má něco na sobě, protože jsem mohl vidět dráty, takže možná měl na sobě vestu sebevražedného atentátníka.“

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Belgičtí policisté u bruselského nádraží

Plameny po explozi vyfotografoval mladý 23letý právník Remy Bonnaffe, který čekal na vlak. Agentuře Reuters řekl, že i lidé poblíž místa exploze vyvázli bez zranění a ani na blízkých zdech neviděl žádné škody. „Jsem šťasten, že nikdo nebyl zraněn a že to byl neúspěšný pokus.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na nádraží v Bruselu zneškodnili atentátníka s pásem výbušninVideo: Reuters

Arash Aazami přišel na nádraží hned po výbuchu. „Jak jsme vešli na nádraží, personál nás ihned evakuoval. Když jsme se podívali kolem, lidé prchali a snažili se najít nějaký úkryt.”

Kvůli výbuchu byl na chvíli přerušen i povoz dvou linek metra a vyklizeno bylo nedaleké bruselské náměstí Grand Place.

Atentátníka podle nočního sdělení zastřelili vojáci, kteří na stanici hlídkovali. V Belgii platí zvýšená bdělost bezpečnostních složek od loňského března, kdy sebevražední útočníci zabili 32 lidí v bruselském metru a na letišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám