Hlavní obsah

Britský ministr korigoval vyjádření o tom, že by měl být Zelenskyj vděčnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Před dvěma dny na summitu Severoatlantické aliance v Litvě vzkázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, že by měl projevovat víc vděčnosti. V pátek svá slova britský ministr obrany Ben Wallace trochu korigoval, aby nevzbudila mylné domněnky.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Ministr obrany Spojeného království Ben Wallace

Článek

„Aby bylo jasno, hovořil jsem o problémech, které mohou nastat, když pracujeme na společném cíli pomoci Ukrajině získat, co potřebuje k vítězství nad nezákonnou invazí,“ uvedl na začátek svého příspěvku na Facebooku Wallace. Ukrajina si podle něj má uvědomit, že v mnoha zemích a parlamentech nemá tak silnou podporu jako ve Spojeném království.

„Mé komentáře měly vyjádřit, že je důležité nezapomínat na to, abychom oslovili další občany, kteří stále potřebují přesvědčit,“ upřesnil Wallace. Dodal, že Ukrajinu bude osobně i nadále podporovat, ale národní parlamenty mají často „konkurenční potřeby“.

Wallace před dvěma dny ve Vilniusu v rámci summitu NATO vyzval Zelenského, aby místo kritiky Aliance projevil větší vděčnost za západní vojenskou pomoc. „Ať se vám to líbí, nebo ne, lidé chtějí vidět vděčnost. Ale někdy musíte přesvědčit zákonodárce v Americe, musíte přesvědčit pochybující politiky v jiných zemích, že to za to stojí, že má smysl vám pomáhat a něco za to dostanou,“ dodal.

Zelenskyj na to o den později jízlivě reagoval, že Ukrajina je vděčná za pomoc a ráda bude děkovat více, klidně ráno po probuzení, když o to bude Wallace stát. Vyzval ho, aby mu napsal, jak přesně chce, aby mu Ukrajina za pomoc děkovala.

Měli byste projevit víc vděčnosti, nejsme Amazon. Britský ministr zpražil Zelenského

Válka na Ukrajině

Jak víc vám ještě máme děkovat, ptá se Zelenskyj přidrzle britského ministra

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám