Hlavní obsah

Jak víc vám ještě máme děkovat, ptá se Zelenskyj přidrzle britského ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj lehce nadrzle zareagoval na výtku britského ministra obrany Bena Wallace, podle něhož by Kyjev měl projevovat větší vděčnost za poskytnutou západní vojenskou pomoc, než aby stále kladl požadavky na dodávky dalších zbraní. Zelenskyj na novinářskou žádost o reakci opáčil, že Kyjev vždy projevoval vděčnost, ale „možná chce (britský) ministr něco zvláštního“.

Foto: Yves Herman, Reuters

Volodymyr Zelenskyj na summitu NATO ve Vilniusu

Článek

„Zdá se mi, že jsme vždy byli velmi vděční Spojenému království, vždy jsme byli vděční premiérovi a ministrovi obrany panu Wallaceovi… Nevím, co má na mysli, jak ještě máme děkovat. Ať mi to napíše… Můžeme se ráno probudit a děkovat ministrovi osobně,“ uvedl Zelenskyj na tiskové konferenci po skončení summitu NATO ve Vilniusu.

„Británie je naším partnerem, jsme jí vděčni, možná chce ministr něco zvláštního… Ale mně se zdá, že máme dobré vztahy. Jsme vděčni lidem (v Británii). Koneckonců, větší podpora od lidí má vliv na podporu jakéhokoliv vedení státu,“ dodal.

Zelenskyj se také veřejně obrátil na přítomného ministra obrany Oleksije Reznikova. „Oleksiji, vy máte špatné vztahy s ministrem obrany? Výborné? Tak mu poděkujte. Zavolejte mu dnes,“ pobídl jej veřejně, načež Reznikov vstal a poděkoval Wallaceovi. Jak napsal list Ukrajinska pravda, Zelenského odpověď vyvolala u přítomných úsměvy.

Wallace usadil Zelenského za jeho tweet o „absurditě“

Zelenskyj ještě před příjezdem na summit zveřejnil rozhořčený příspěvek na Telegramu, kterým reagoval na skutečnost, že Severoatlantická aliance nenabídne Ukrajině časový plán vstupu do NATO.

Napsal mimo jiné, že „je to absurdní“.

Wallace poté Zelenského ve Vilniusu usadil, když uvedl, že „lidé chtějí vidět vděčnost“, ačkoliv Británie chápe ukrajinskou obranu před ruskou ozbrojenou agresí i jako ochranu vlastních svobod. „A ano, vaše válka je ušlechtilá a my ji vnímáme tak, že vedete válku nejen za sebe,“ řekl Zelenskému.

„Někdy uslyšíte reptání, ne ze strany (americké) administrativy nebo systému, ale od amerických zákonodárců. Dali jsme vám 83 miliard dolarů na cokoli a víte, my nejsme Amazon,“ zdůraznil Wallace. „To je přece pravda. Řekl jsem to už loni v červnu. Nejsme Amazon,“ zopakoval.

Měli byste projevit víc vděčnosti, nejsme Amazon. Britský ministr zpražil Zelenského

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám