Hlavní obsah

Britské parlamentní volby se překvapivě uskuteční už 4. července

Londýn
Aktualizováno

Britské parlamentní volby se překvapivě uskuteční už 4. července. Oznámil to ve středu britský premiér Rishi Sunak. Původně se přitom očekávalo, že volby v Británii se budou konat nejdříve na podzim.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér Rishi Sunak před Downing Street 10

Článek

Sunak ve středu králi Karlu III. navrhl rozpuštění parlamentu a ten s tím souhlasil, informovala stanice BBC. Očekává se, že letní hlasování s přehledem vyhrají opoziční labouristé, kteří by se tak po 14 letech vrátili k moci.

Sunakovi konzervativci nyní v průzkumech veřejného mínění za nimi zaostávají zhruba o 20 procentních bodů. Novým ministerským předsedou Británie by se tak po hlasování v 67milionové zemi mohl stát opoziční lídr Keir Starmer.

Foto: Toby Melville, Reuters

Lídr Labouristické strany Keir Starmer

Labouristický vůdce v posledních dvou týdnech zabodoval mimo jiné tím, že slíbil „zatočit“ s obchodem s migranty. „Pokud vyhrajeme parlamentní volby, rozbijeme gangy, které na člunech přivážejí do Británie žadatele o azyl,“ nechal se slyšet s tím, že labouristická vláda najme stovky úředníků a využije proti pašerákům protiteroristické pravomoci, které má.

Posílání žadatelů o azyl do Rwandy, které zahájila konzervativní vláda, označil za plýtvání penězi.

Migranti v Británii našli způsob, jak se vyhnout deportaci do Rwandy. Za cestu výletní lodí platí desetitisíce

Zahraniční

Výběr článků

Načítám