Hlavní obsah

Britské banky Lloyds a Santander pomáhaly Íránu obcházet sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Írán využíval dvě velké britské banky Lloyds a Santander k tajným převodům peněz ve snaze vyhnout se sankcím, uvedl v pondělí list Financial Times. Obě banky zřídily účty britským firmám, které tajně vlastnila íránská státní petrochemická společnost Petrochemical Commercial Company (PCC).

Foto: Profimedia.cz

Sídlo banky Lloyds TSB

Článek

PCC byla součástí sítě, kterou Spojené státy obviňují, že získala miliony dolarů pro síly íránských Revolučních gard Kuds. Současně spolupracovala s ruskými zpravodajskými službami na získávání informací pro proíránské milice, napsal list.

Dokumenty, které získaly Finacial Times, ukazují, že íránská PCC po zařazení na americký sankční seznam používala několik společností v Británii, aby pro ni převáděly peníze od firem v Číně. Kdo byl skutečným majitelem těchto firem, se skrývalo pomocí „smluv o správci a jmenovaných ředitelů“.

Krycí firmy

Jednou z těchto firem byla Pisco UK, která byla registrována v hrabství Surrey a používala firemní účet u Santander UK. Pisco UK podle obchodního rejstříku patří stoprocentně britskému občanovi Abdollahovi Siauashovi Fahimimu. Uniklé dokumenty na stránce Wiki Iran ale ukazují, že ve skutečnosti je plně vlastněná PCC a Fahimi s ní podepsal smlouvu o správcovství. Fahimi byl od dubna 2021 do února 2022 i ředitelem PCC UK.

KOMENTÁŘ: Americké plácnutí nedonutí Írán ke změně přístupu – Alex Švamberk

Komentáře

Na účet Pisco UK u Santanderu přišly v roce 2021 peníze z čínské firmy Black Tulip, což je další firma vlastněná zaměstnancem PCC a spojená s čínskou pobočkou PCC.

PCC UK využívala jako krycí štít i společnost Aria Associates, která měla účet u banky Lloyds. Firmu vlastnil Mohamed Ali Rejal, který byl zástupcem ředitele PCC UK.

Uniklé e-maily z července 2021 zachycují komunikaci Rejala s účetním PCC v Teheránu. V jedné zprávě z Íránu se jasně píše: „Prosím, pošlete nám číslo bezpečného účtu pro platbu.“ Rejal odpověděl, že se peníze mají poslat na účet Arie u Lloyds. V poznámce dodal: „Prosím, ujistěte se, že (v platbě) nebude žádný náznak spojení s PCC nebo PCC UK.“

Šok pro britský parlament

Labouristický předseda parlamentního výboru pro obchod Liam Byrne zjištění označil za hrozná: „To je upřímně šokující selhání jednat v souladu s našimi spojenci, aby se zastavilo financování nepřátelského režimu.“ Zaskočilo ho, že firma na americkém sankčním seznamu může bez větších potíží obchodovat v Londýně.

Jak mateřská PCC, tak její britská pobočka PCC UK byly od listopadu 2018 pod americkými sankcemi. PCC UK sídlí v centru Londýna nedaleko Buckinghamského paláce.

„Roky jsem dávala opakovaně najevo své obavy a zdůrazňovala potřebu uzavřít pobočky IRCG (íránských Revolučních gard) v Británii. Toto vyšetřování opět ukazuje, že se musí udělat víc,“ řekla listu konzervativní předsedkyně parlamentního výboru pro zahraniční vztahy Alicia Kearnsová.

USA odmítly vyloučit útok na Írán

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám